Страшни злочини, још горе насловне стране

Трогодишња Анђелина Стефановић сахрањена је у селу Вратарници код Зајечара. Њу је силовао и убио 28-годишњи комшија Владица Рајковић. О том и многим другим злочинима који су се десили у последње време, медији непрестано извештавају. Начин на који то поједини чине осуђује професија, без могућности да то санкционише. Има ли границе у извештавању или су је неетичност појединих медија и трка за сензацијом избрисали?

Док породице жале за жртвама, поједини медији се утркују ко ће сазнати информацију више и објавити потреснији детаљ. Страшне злочине прате страшне насловне стране, уз фотографије убијених жртава, укључујући и дечје.

"Све чешће смо сведоци да медији доста огољавају чињенице – показују слике деце, слике родитеља. Нажалост, ми негде изгубимо из вида породицу којој се то десило, породице жртве и све оно што може да утиче на даљи развој детета", каже заменица заштитника грађана за права детета Гордана Стевановић.

Према новинарском кодексу, обавеза новинара јесте да тачно, објективно, потпуно и благовремено извештава. Последњих месеци, сензационалистичким извештавањем урушавају се основни стандарди новинарске етике и крши Закон о информисању.

"У овом случају имамо, рекао бих, додатно кажњавање жртве. Када је у питању закон, није прописана казнена одредба. Дакле, члан 79 Закона о јавном информисању каже да је медиј дужан да поштује права малолетника, достојанство жртве. Али нема казнене одредбе. Тај исти закон нпр. предвиђа казну – ако медиј не промени податке у импресуму у року од 15 дана, прописује казну од милион динара", каже Нино Брајовић из УНС-а.

Новинарска удружења упозоравају да такво извештавање најгрубље вређа достојанство жртве, додатно узнемирава породицу и јавност. Да би се предупредили такви наслови, тражи се реакција не само професије, већ целог друштва.

"Мислим да се ту крше основна правила новинарске професије и да, у ствари, такав вид извештавања подстиче гнев, подстиче насиље, не решава ништа, не доприноси информисању. Нарочито је забрињавајуће што таблоиди преносе шта би ко урадио да је негде насамо са силеџијом", поручује Драган Јањић из НУНС-а.

Породице, чије се достојанство на новинским штандовима свакодневно урушава, могу да се жале Савету за штампу. Савет, и без тога, може да реагује.

"По мом искуству, мислим да на писање таблоида то не утиче. Њима ништа није свето. Они једноставно раде оно што мисле да би требало да раде и не вреди им објаснити да се то не сме урадити", каже Петар Јеремић из Савета за штампу.

Министарство културе и информисања позива медије да одмах прекину објављивање сензационалистичких текстова о злочинима. Упозоравају да се не крши само новинарски кодекс, већ и вређа породица и омета истрага. У складу са овлашћењима, најављују да ће казнити свако кршење Закона.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара