Перформанс за бошњачке, изложба за српске жртве у Сребреници

Невладина организација “Жене у црном“ одржала је на Тргу Републике у Београду перформанс “Сребреница 8372“, којим је обележила злочин над бошњачким становништвом у Сребреници. Злочин над српским жртвама у том месту тема је изложбе у галерији "Прогрес".

Перформансом "Сребреница 8372" организација "Жене у црном" је, уз подршку уметничких колектива Мултимедијални центар "Лед арт" из Новог Сада, Дах театра из Београда и активиста цивилног друштва, обележила 21. годишњицу злочина у Сребреници.

Координаторка невладине организације "Жене у црном" Сташа Зајовић рекла је да је циљ акције "солидарност и саосећање са жртвама геноцида у Сребреници", али и слање поруке грађанима Србије да је "неопходно да се дистанцирају од почињеног геноцида и да се придруже саосећању са жртвама".

"То је и порука држави да је неопходно да што пре усвоји Резолуцију о геноциду у Сребреници јер би тиме направила један дисконтинуитет са политиком злочина претходног режима", рекла је Зајовић.

"Не може се говорити о некаквом помирењу, нити се може говорити о добросуседским односима и стабилности уколико се не испуне елементарне претпоставке за то - а то је поштовање судски утврђених чињеница и обелодањивање истине", рекла је Зајовић.

Учесници перформанса су носили пароле "Памћење", "Одговорност", "Никада нећемо заборавити геноцид у Сребреници", а скуп, који је прошао без инцидената, обезбеђивала је полиција.

Сребреница је, истовремено, тема изложбе која се одржава близу Трга Републике, у галерији "Прогрес", али се она односи на страдање Срба у том месту ратних година од 1992. до 1995.

Изложбу фотографија српских жртава у Сребреници приредила је политичка организација Српски сабор Заветници и односи се на трагичне догађаје у пет општина средњег Подриња, махом између 1992. и 1995. године.

Непосредан повод изложбе, уочи комеморације бошњачким жртвама у Сребреници, је, како наводе организатори, обележавање 24 године од страдања више од 3.200 Срба, које су убили припадници тзв. Армије БиХ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво