Две цркве у уторак у Ватикану о Степинцу

Први састанак мешовите комисије Српске православне цркве (СПЦ) и Римокатоличке цркве о улози хрватског кардинала Алојзија Степинца током Другог светског рата биће одржан 12. јула у Риму, преносе медији.

Састанак ће бити одржан на иницијативу папе Фрање, који Степинца не жели да прогласи свецем док се не испитају наводи СПЦ која се противи томе.

СПЦ ће у Риму, како преносе медији, представљати загребачки митрополит Порфирије, црногорски митрополит Амфилохије, епископи Јован и Иринеј, као и професор Дарко Танасковић, док ће у име католичке цркве бити хрватски кардинал Јосип Бозанић, бискупи Ратко Перић, Антун Шковичевић, историчари Марио Јарек и Јуре Кришто.

Француски свештеник Бернард Ардир координираће радом комисије, док спор везан за беатификацију Степинца траје већ дуже време.

број коментара 3 пошаљи коментар
(субота, 09. јул 2016, 23:05)
anonymous sasa [нерегистровани]

Kakav svetac

Sta reci za njega koji je kao protestvovao za nacin na koji se srbi sprovode u jasenovac a to sto su ih tamo na najmonstruozni nacin ubijali to nista. Svoje svecenike sto su direktno ucestvovali u klanju srba nije osudjivao. To je sasvim dosta o njemu kao svecu. Mozda je za njih svetac zato sto je pokatolicio mnogo srpke dece koja su postali kasnije veci hrvati od pape. Po meni je i to zlocin. Da je svetac oni bi ostali pravoslavci.

(субота, 09. јул 2016, 19:25)
Александар [нерегистровани]

А.С.

Алојзије Степинац је био повезан са усташком аристократијом, члан сабора Независне Државе Хрватске, поглавар свих капелана усташких убица, одликован од Павелићеве диктатуре.

(субота, 09. јул 2016, 18:45)
anonymous [нерегистровани]

pa ako je svetac

neka bude i neka mu se mole,,,a ako nije svetac a proglase ga svetcom,,,sto se mene tice neka mu se mole i dalje......zalosno je sto mi srbi svoje istinske Svetce nepostujemo,,,samo ponekad kad je Slava,,mada i to sve manje