Нови хеликоптери стигли на аеродром Батајница

Хеликоптери Ми-17 В5, који су недавно набављени из Руске Федерације, прелетели су са Аеродрома "Никола Тесла" на батајнички војни аеродром, саопштило је Министарство одбране.

Хеликоптере су дочекали припадници 890. мешовите хеликоптерске ескадриле.

Командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Ранко Живак поздравио је посаду првог хеликоптера и потпуковнику Ивици Живадиновићу, капетану Драгану Марјановићу и заставнику Зорану Цогољевићу честитао први лет.

Он им је пожелео безбедне летове у будућности, а команданту јединице потпуковнику Мирославу Зечевићу поручио да овај дан забележе јер је историјски за њих и за РВ и ПВО и за Војску Србије.

Командант 890. мешовите хеликоптерске ескадриле потпуковник Зечевић потврдио је да је ово велики дан за његову јединицу, јер ће доћи до значајног повећања њених оперативних способности и нивоа обучености, тако да ће моћи да одговоре на све задатке.

"Предстоји нам преобука. Циљ нам је да на безбедан начин извршимо преобуку пилотског и техничког састава, како бисмо потпуно увели овај тип хеликоптера у оперативну функцију. То ће нам бити примарни задатак за прву половину наредне године", рекао је потпуковник Зечевић.

У среду је завршен квалитативни пријем хеликоптера Ми-17 В5, чиме су Министарство одбране и Војска Србије постали власник тих летелица. Предстоји интерна процедура увођења нових хеликоптера у наоружање и војну опрему Војске Србије.

број коментара 15 Пошаљи коментар
(петак, 08. јул 2016, 06:22) - Miloš [нерегистровани]

Odgovor na " Transportni Helikopteri"

Postovani, morate shvatiti da smo ispod minimalca vec godinama. Mi-17 ponarucito ako je nove proizvodnje je fantastican visenamenski helikopter. Zasto nam to treba vise nego super Mi-35 , Mi-28 ili cak Ka-52? Zato sto ovi orbeni ne mogu da spasavaju ljude iz požara, ne mogu da vade ljude iz poplavljenih sela, recnih bujica, i pomažu narodu u vremenu prirodnih katastrofa. Mi-17 je jedan od tri najbolja helikoptera u svetu koji su stvoreni bas za pomoc ljudima u katastrofalnim situacijama gde se cak i desetak osoba mogu preleteti do hitne pomoci od tacke A do tacke B.

Svi bi mi voleli da Srbija dida nekoliko migova 35, a ponarucito S-300 ili 400. Ali btate budi realan, praktican, i procitaj malo kolko je "lako i jeftino" doci do tih letelica danas, i ko ih ima danas samo.

Prvo mormo osposobiti osnovno. Ne moze se preko reda a pogotovo bez para.

Pozdrav.

(четвртак, 07. јул 2016, 23:28) - anonymous [нерегистровани]

Helikopteri

Treba privatizovati vojsku, jer samo privatna vojska je sposobna da prati moderne trendove u naoruzavanju. mozda ne bi bilo lose pronaci stranog partnera, odnosno investitora koji bi ulozio svoj novac i uveo red uvojnoj sluzbi, ucinivsi je tako konkurentnom na trzistu.

(четвртак, 07. јул 2016, 22:26) - anonymous [нерегистровани]

Транспортни хеликоптер

Кад ће Србија окружена непријатељима да набави борбене хеликоптере Ми-28 и Ка-52? Кад ће Србија на набави 2 ескадриле МиГ-35 и 6 батерија С-400? Зашто Србија купује Ми-17, а не наследника Ми-38? Опет ће неке велике немире Србија дочекати неспремно и бити великих жртава, само зато што се у миру не спрема на одбрану.

(четвртак, 07. јул 2016, 20:34) - anonymous [нерегистровани]

kad bi bilo.....

Svaka nabavka za RV i PVO nas obraduje, pogotovo jer smo tu nekako najtanji. ali mi nije jasno kako nismo u stanju da malo vise ulozimio. Minimum da se u narednih pet godina nabavi 10 helikoptera MI 28, 10 aviona MIG 35, 5 sistema S 300. U toku jedne godine sam siguran da ima novca za po dva MIG 35, dva MI 28 i jedan S 300 Mislim da nam se mnogo vise isplati da obnovimo RV I PVO, jer nas nedostatak novih aparata i sistema debelo kosta.

(четвртак, 07. јул 2016, 20:26) - Dalibor [нерегистровани]

Neobaveštenost

MI 24 i MI 28 su su teški borbeni helikopteri, a ovo su transportni i još uvek su u upotrebi svuda u svetu. Slažem se, samo dva helikoprera je ništa, ali ti si skroz promašio temu.

(четвртак, 07. јул 2016, 19:08) - anonymous [нерегистровани]

Одговор на: Питање

Па намњени су за све оно за шта су хеликоптери иначе намењени. Прошетај мало по интернету па ћеш лако дознати за шта се све хеликоптер користи, а не само да чекаш хоће ли или не, да ти неко одговори на коментар.

(четвртак, 07. јул 2016, 18:46) - anonymous [нерегистровани]

Pitanje

koja je namena istih ?

(четвртак, 07. јул 2016, 18:25) - Miki 2 [нерегистровани]

Novi

Naravno da su stari, u stvari oni su iz antičke Grčke, Rusi ih našli na nekom skladištu i prodali ih nama. Kažu da je još Aleksandar Makedonski leteo na njima. Kako ste sve to saznali ? Mudro ste to konstatovali, stvarno su stari.

(четвртак, 07. јул 2016, 18:16) - Летња вејавица! [нерегистровани]

Хеликоптери тек треба...

да се докажу у - зимским условима!

(четвртак, 07. јул 2016, 17:43) - anonymous [нерегистровани]

Za kolegu "Napred"

Ovo sto si ti napisao kosta oko 2 miliarde evra!

Srbija se bori sa deficitom i vlada se bori da ga dovede na nulu. Iz tog razloga sledecih 2-3 godine nece biti vecih nabavki. Mozda opet 2-3 helikoptera i to je to.

Cak i pare za ova dva helikoptera nisu isle direktno iz drzavne kase neko odprilike 50% od Yugoimporta a 50% od same vojske koja je ustedila na drugoj strani.

Tako da ja nebi bio tako optimistican.

Ali posto na dobro ide u ekonomiji, nadam se da ce mo za 1-2 godine biti u stanju da odvajamo vece kolicine novca za vojsku, pogotovo RV.