Пет приватних универзитета за изједначавање са државним

Декларацију о унапређењу квалитета високог образовања у Србији потписало је пет приватних универзитета и том приликом нагласили су да се до квалитетног образовања може доћи слободном конкуренцијом и изједначавањем приватних и државних универзитета.

Декларацију су потписали представници Универзитета Метрополитан, Универзитета Привредна академија, Универзитета Едуконс, Универзитета БК Алфа и Универзитета у Новом Пазару.

Ректор Универзитета Метрополитан Драган Домазет каже да се до квалитетног образовања може доћи само слободном конкуренцијом и равноправношћу приватних и државних универзитета.

Истиче да је прва мера промена система финансирања, која би била усмерена према студенту, односно да студента финансира држава, а он сам бира да ли ће образовање наставити на приватном или државном факултету.

Као модел финансирања навео је неки вид кредитирања које би студенти добијали од државе, а које би касније, када заврше студије и запосле се, враћали.

Друга опција је да држава плаћа школарине делимично или у потпуности у зависности од успеха студента на факултету.

"Многе ствари би се тако регулисале, имали би потпуно други систем образовања. То би обезбедило равноправност свих високошколских установа", рекао је Домазет.

Додао је да се потписници Декларације боре против негативних појава у високом образовању које урушавају његов квалитет, те да формирају Етички одбор, а најавили су и усвајање Етичког кодекса, како би испитали и осудили све појаве неетичког и непримереног понашања.

Представник Универзитета Едуконс Александар Андрејевић каже да је циљ унапређење квалитета високог образовања и да приватни Универзитет оснивањем Етичког кодекса желе први да реагују на негативне појаве у високом образовању.

Пред законом су, како наглашава, изједначени и приватни и државни факултети, али у пракси није тако.

Представница БК Алфа универзитета Мила Поповић Живановић сматра да приватни универзитети могу да попуне неку врсту празног простора и да развијају специфичне програме који су одговор савременом свету - информатика, страни језици, заштита животне средине.

Представник Универзитета привредне академије Марко Царић тврди да је важно да приватни и државни универзити имају једнаке услове за рад, као и да треба више радити на међународној сарадњи са другим универзитетима и подизању међународног угледа универзитета.

Такође, представник Универзитета у Новом Пазару Суад Бећировић напомиње да је неопходна већа флексибилност студената и размена са универзитетима у иностранству.

Неопходно је радити на квалитету кадрова предавача, јер, како додаје, чланством у ЕУ Србија ће постати део европског простора образовања.

На потписивање заједничке Декларације о унапређењу квалитета високог образовања позвани су сви приватни универзитети, али се сагласило само пет.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво