Министарство: Нетачни наводи о дуговима Инфостана и Телекома

Наводе да су Инфостан и Телеком опростили грађанима око 650.000 неплаћених рачуна Министарство правде одбацило је као нетачне. И у Инфостану кажу да се није одустало од принудне наплате старих дуговања нити је икада донета одлука "о којој пишу поједини медији".

Министарство правде саопштило је да је нетачно да је помоћница министра Нела Кубуровић, на састанку председника основних и привредних судова у Новом Саду, саопштила да су Телеком и Инфостан опростили 650.000 неплаћених рачуна, као што је то навео лист Политика.

"Наиме, у складу са новим Законом о извршењу и обезбеђењу, извршни повериоци су имали рок до 1. јула 2016. да се изјасне да ли желе да се њихови поступци наставе пред судом или да се предмети доделе у рад јавним извршитељима. У оним предметима у којима се извршни повериоци нису изјаснили, доћи ће до обуставе поступка", наводи се у саопштењу.

Међутим, додаје се, обустава поступка не подразумева „опраштања дуга“, јер постоји велики број судских предмета у којима су дужници већ платили дуг, али које суд није „раскњижио“, односно означио решеним, или повериоци нису раније обавестили суд о томе да је њихов дуг наплаћен.

Такође, истиче се, до обуставе може да дође и уколико су повериоци у међувремену престали да постоје или су дужници умрли, а наслединици нису познати.

"Дакле, истина је да ће доћи до обуставе у принудној наплати дуга у одређеном броју предмета, али то није наведена цифра у наслову текста у листу Политика. Коначан и тачан број предмета у којима ће наступити обустава, биће познат након што се статистички уреде евиденције судова о изјашњењима извршних поверилаца, а што ће бити до краја јула 2016", наводи се у саопштењу.

У складу са Заједничким упутством, напомиње се, које су донели Врховни касациони суд, Високи савет судства и Министарство правде у априлу 2016, Министарство правде је обезбедило техничке услове да се на што једноставнији начин велики повериоци (који имају више стотина, па и хиљада предмета у једном суду) изјасне о наставку поступка у старим предметима, као и да се у што краћем року изврши евиденција изјашњења поверилаца преко пословног софтвера за евиденцију судских предмета (АВП).

"На овај начин уштедеће се како људски ресурси, тако и време потребно да се изврши евиденција за близу милион и по старих извршних предмета, и тако омогући што пре судовима и јавним извршитељима да наставе рад у овим предметима", поручили су из Министарства правде.

Инфостан: Нисмо одустали од наплате дуговања 

И ЈКП "Инфостан технологије" саопштило је да је то предузеће имало законски рок да донесе Одлуку да ли ће стари дугови остати у надлежности судова или ће поступак прећи у надлежност извршитеља.

"Донели смо Одлуку да ће поступак наплате старих дуговања и даље спроводити надлежни судови код којих је и покретан поступак. Доношењем наведене Одлуке ЈКП 'Инфостан технологије' није одустало од принудне наплате старих дуговања. На тај начин, дуговања за неплаћене комуналне услуге пре маја 2012. године, за која је уредно, у законским роковима покретана принудна наплата, неће бити опроштена", истиче се у саопштењу.

Додаје се да је "Инфостан", као највећи извршни поверилац заједно са свим даваоцима комуналних услуга и градом Београдом као оснивачем, посветило "посебну пажњу доношењу најцелисходније Одлуке о принудној наплати старих предмета, који су до маја 2012. године у складу са тада важећим законским прописима предавани надлежним судовима".

"Пажљиво су размотрене све опције наплате старих предмета, али је у законском року донета заједничка Одлука, која је препозната као најбоља и у интересу свих страна - давалаца комуналних услуга, града Београда и корисника да сви стари предмети остану у надлежности судова", наводи се у саопштењу.

Истакнуто је да је принудна наплата дугова за неплаћене комуналне услуге до ступања на снагу Закона о извршењу и обезбеђењу и увођења јавних извршитеља у правни систем покретана пред судовима, у чијој ће надлежности и остати око 375.000 старих, нерешених предмета.

"ЈКП 'Инфостан технологије' ће наставити сарадњу са јавним извршитељима, у складу са законским прописима за све нове предмете за које буде покретана принудна наплата", наводи Инфостан.

Телеком: Нисмо опростили потраживања дужницима 

Телеком Србија није опростио потраживања према дужницима и обезбеђује редовним путем наплату потраживања за своје услуге у врло високом проценту од скоро 99 одсто, речено је из те компаније за РТС.

"Потраживања која не успевамо да наплатимо редовним путем настављамо да потражујемо преко јавних извршитеља у складу са законом. Што се тиче предмета који су били пред судовима у периоду од 1997. године до јуна 2012. године, Телеком Србија је одлучио да не наставља поступке за већину потраживања која су старија од шест година за приватна лица, односно пет година за правна лица", истакнуто је из Телекома.

Наведено је да је компанија урадила детаљну анализу свих незавршених предмета који се односе на наведени период и да је донета одлука да је неоправдано наставити поступке за предмете чија наплата готово да није могућа из бројних разлога као што су престанак постојања правног лица, пресељење у иностранство, смртни случајеви итд.

"За оне предмете из тог периода за које је Телеком Србија проценио да постоји извесност наплате потраживања, компанија ће наставити поступке у складу са законом", навде из Телекома. 

Истичу да том одлуком није начињена никаква штета компанији и да није послата порука да рачуне не треба плаћати, нити да дуг за пружену услугу може бити опроштен.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се