Организатори "Поворке поноса" поднели жалбу

Организациони одбор "Поворке поноса" поднео жалбу Уставном суду, због забране те манифестације, која је требало да буде одржана 20. септембра у Београду. Најављено и подношење представке Европском суду за људска права у Стразбуру.

Због забране "Поворке поноса" у Београду, која је требало да буде одржана 20. септембра неколико чланова Организационог одбора те манифестације поднело је жалбу Уставном суду.

Уставна жалба поднета је како би се оспорило решење којим је Дирекција полиције Министарства унутрашњих послова наложила организаторима да преместе скуп из центра Београда на Ушће.

У саопштењу бившег Организационог одбора наводи се да ће ускоро поднети представку и Европском суду за људска права у Стразбуру.

Такође, они су у жалби навели да су државни органи пропустили да учине све што је у њиховој моћи како би спречили насиље над учесницима "Поворке поноса" и да обезбеде остваривање елементарног уставног права на слободно јавно окупљање.

У саопштењу пише да је основни циљ Уставне жалбе заштита права на мирно окупљање, односно одбрана мањинских права, нарочито у случајевима када су она веома угрожена и када се мањини отворено прети насиљем као што је то било у случају геј, лезбејске и трансродне популације, пише у саопштењу.

Додаје се да је циљ жалбе и да укаже на недопустиво ограничавање права на слободно окупљање свих дискриминисаних група која то буду желела да учине - радника, припадника ромске националности, жена или било које групе грађана која мирним протестом жели да изрази свој политчки став.

Подноситеље Уставне жалбе заступа Београдски центар за људска права, пише у саопштењу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво