Потребна помоћ да се Ацина хармоника чује и у Италији

Летњи распуст за многе ђаке не значи и одмор. Александар Пејовић припрема се за најзначајније светско такмичење младих хармоникаша. Иако вредно вежба сваког дана, због финансијских проблема, још увек је неизвесно хоће ли у септембру отпутовати на такмичење у Италију.

Александар Пејовић је 12-годишњи хармоникаш за кога професори кажу да је таленат какав нису годинама срели.

"Волим тај инструмент. Пред такмичење углавном вежбам око пет сати, а ако немам такмичење око сат и по", каже Александар.

Тек три године вежба у музичкој школи "Владимир Ђорђевић" у Београду. На такмичењима је углавном најмлађи, али осваја најзначније домаће и европске награде.

"Углавном узимамо руске композиције, понешто узимамо од Баха, немачког композитора, али углавном су то Руси. Врло је интересантно такмичити се са другима, што мени веома значи, за представљање самог инструмента хармонике", рекао је млади хармоникаш.

Нову шансу да употпуни колекцију пехара има већ у септембру, и то у Италији.

"Имамо велику жељу да одемо, то је једно од највећих и најпрестижнијих светских такмичења, тамо се слива најпознатији свет хармонике. Верујем да ћемо успети то да исфинансирамо, међутим треба нам помоћ, јер трошкови котизације, смештаја, боравка и пута износе 1.000 евра", рекла је дечакова мама Милица Пејовић.

Милица је самохрана мајка три дечака, а пре неколико месеци остала је и без посла. Последњу уштеђевину су, каже, потрошили на куповину концертне хармонике. Помоћ за одлазак у Италију већ су потражили.

"Одговор је увек био да то покушамо наћи на другој страни или да они не финансирају појединце", каже мајка.

Овај мали хармоникаш не губи наду да ће неко чути звук његове хармонике. Док се то не догоди, наставља да увежбава ноте и машта о томе како ће се ускоро поклонити на једној од најпознатијих светских сцена.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи