Новости: Војни суд укинуо казне Бандићу и Живаку

Војни дисциплински суд, који је у јесен 2015. казнио генерале Ранка Живака и Предрага Бандића забраном напредовања до две године због преступа у вези са падом војног хеликоптера Ми-17, поништио је првостепену одлуку и поступак вратио на почетак, пишу "Вечерње новости".

Виши војни суд, који је у надлежности Министарства одбране, према писању београдског листа, уважио је њихове жалбе и наложио враћање случаја на почетак.

Живак и Бандић су у другостепеном поступку указали на низ пропуста у истрази, као и на мистериозан нестанак појединих доказа, пре свега аудио-записа и транскрипата разговора посаде и њихових претпостављених.

Вишем војном дисциплинском суду предочена је и чињеница да кључни учесници у доношењу одлука нису ни саслушани, али и да је комисија која је испитивала узроке несреће била у сукобу интереса, што је суд у надлежности Генералштаба ВС игнорисао. Утврђено је да би ове чињенице могле да баце потпуно ново светло на круг потенцијално одговорних особа, па је Виши војни суд претходну пресуду одбацио и наложио додатне провере свих околности несреће, рекао је саговорник "Новости" из врха Војске Србије.

Према незваничним информацијама из Министарства одбране, у овом тренутку нема назнака када ће поступак бити настављен, нити какав би могао да буде његов коначни исход.
Више јавно тужилаштво у четвртак је саопштило да нико није одговоран за пад хеликоптера, те да истрага неће бити покренута.

Хеликоптер Ми-17 Војске Србије срушио се 13. марта прошле године, када је погинуло свих седам особа у њему.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво