Повећан број саобраћајних несрећа, потребан нови систем контроле

Почетак распуста и туристичке сезоне повећао је број саобраћајних несрећа. Ова недеља је једна од најгорих по броју саобраћајних удеса од када постоји евиденција. У 486 удеса повређено је 298 особа док су четири лица изгубила живот.

Највише страдају млади возачи и мотоциклисти. У МУП-у кажу да су све расположиве једнице на терену, али подсећају да на скоро 30.000 мотоциклиста има само 30 пресретача тј. мотора саобраћане полиције па је свеобухватнија контола немогућа.

Јучерашњи удес на Новом Београду, који је изазвао мотоциклиста када је на пешачком прелазу ударио жену која је прелазила улицу, показује да учесници у саобраћају не обраћају довољно пажње на друге и то се често фатално завршава. Највећи проблем свакако је неприлагођена брзина. Овог викенда најављена је појачана контрола саобраћаја.

"Имајући у виду повољне временске услове који се очекују током викенда акценат ће бити стављен на контролу кретања. Користиће се сви расположиви радарски уређаји и возила без обележја полиције", истакао је Бобан Милинковић из МУП-а Србије.

Ипак овако велики број несрећа кажу аналитичари мора донети и неке нове методе у контроли саобраћаја.

"Иако је контрола интезивна последње две године од стане саобраћајне полиције повећан је број саобраћајних незгода, што указује на то да можда треба променити време, место и начин вршење контроле. Возачи који се небезбедно понашају су се просто навикли на позиције полиције и време када полиција дејствује, па онда то раде на неким другим местима у неко друго време", рекао је Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

На Ибарској магистрали и Коридору 10 најављена је и контола аутобуса и теретних возила, која ће бити искључивана из саобраћаја, уколико буде прекорачења времена управљања.

У МУП-у кажу да ће посебно контролисати везивање појасева на задњим седиштима, а нарочито деце, што је, подсетимо, законска обавеза и у граду и ван града.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара