Шта нас све чека на "Путевима Тесле"

Пред нама је и месец посвећен Николи Тесли поводом 160 година од његовог рођења. Културно-туристичка рута "Путевима Тесле" трајаће целог јула. Програм за љубитеље Тесле креирало је 40 институција из културе, привреде, као и шест факултета.

У години Теслиног јубилеја организују се бројне изложбе, експерименти, предавања, али пре свега нова стална поставка музеја Николе Тесле.

"Сви ће моћи да завире у неке од стогодишњих хидроелектрана Електропривреде Србије који су мали, живи музеји. Током читавог месеца за сваког и понешто занимљиво и понешто што засигурно није видео до сада", поручује Мануела Граф из Завода за проучавање културног развитка.

"Тесла дани" су део културне руте "Путевима Тесле" кроз Србију. На том путу су и музеј Јована Јовановића Змаја, омиљеног Теслиног песника, и Пупинова кућа у Идвору.

"Он је желео да промени свет, као што је и Пупин желео да га промени, само су радили на различите начине. Тесла га је мењао као појединац, ван система, а Пупин га је мењао у систему", наводи проф. Бранко Ковачевић са Електротехничког факултета.

Јубилеј се обележава у петнаест градова Србије.

"Надамо се да ће ово постати традиција. И ја се надам да ће ово бити наметнуто нашем образовном систему као права вредност за наше ђаке, као нешто ново када је реч екскурзијама", сматра помоћник министра туризма Рената Пинџо.

Директор Туристичке организације Србије Марија Лабовић сматра да је догађај врло значајан јер на посебан начин скреће пажњу света на Србију.

"Скреће пажњу на то колико смо ми посебни, и шта све имамо различито од свих осталих и чиме можемо да се поносимо", додаје Лабовићева.

Осим филомова који говоре о старим хидоелектранама, у Београду и Њујорку истовремено ће бити приказан филм наших и америчких уметника, чиме ће Тесла симболично повезати Србију и Америку.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи