Додељене награде младим математичарима

У Народној скупштини је било озбиљне анализе, логике и строгог поштовања закона, додуше Њутнових. Дељене су награде сређношколцима из Србије и Европе који су се у математици, физици и информатици такмичили на можемо рећи већ традиционалном купу Математичке гимназије.

Они су данас имали већину у Скупштини - 150 младих математичара из Србије и Европе могло би да изгласа закон какав пожели, нема сумње да би био добар, али они су овде да добију медаље и дипломе. У последња три дана нису се само такмичили, они су упознали и делић Србије.

"Диван град, импресивна историја, овде је порекло и Николе Тесле, научника који је дао велики допринос физици", каже Харсан Овидин Разван из Румуније.

Атанасије Лавков из Велике Британије рекао је да је ово велико искуство за сваког од њих. "Ту је много нација које представљају своју земљу у овом лепом граду. Одлични домаћини, стварно сам уживао", наводи Лавков.

На четвртом математичком купу такмичило се 25 тимова из 13 земаља. Италијанима и Швеђанима ово је прво такмичење, Енглези су четврти пут у гостима.

"Прве године било је мање такмичара, али сваке године учествује све више земаља, организација је све боља и боља. Овде су стандарди математике високо постављени, то је заиста одлично за моје ђаке", истакла је Ђурђина Макелини, вођа тима из Лондона.

Одллична конкуренција били су и такмичари београдске Математичке гимназије. Најмлађи Добрица Јовановић рекао је да је математика добро прошла и да је освојио златну медаљу, а да је физике била тежа.

Ове године славе пола века постојања школе и поносни су на чак 450 медаља са међународних такмичења. Али и на то што се у Србији такмичари надмећу у чак три дисциплине - математика, физика и информатика.

"То је лепо и традиционално такмичење које је своје место стекло у календару других земаља, многе земље нам се јаве и пре него што ми пошаљемо позив и питају када је, долазимо обавезно. Такмичарски део нам је ту мање важан, али свакако да је мотив који децу окупља", каже директор Математичке гимназије Срђан Огњановић.

Мотив имају и компаније које су подржале такмичење. Одлуку су донели без много већања.

"То уопште није било тешко, јер је Математичка гимназија једна од најуспешнијих образовних институција у земљи која из године у годину успева да изнедри групу младих, талентованих људи који су најбољи студенти на најеминентнијим универзитетима широм света", рекао је Војислав Лазаревић, генерални директор "Пиреус банке".

Од три пехара, Румуни кући односе чак два - из физике и информатике. Српски тим узео је онај најслађи, из математике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи