Кад супружник остане сам, ни кафа нема исти укус

У Србији годишње "нестане" општина велика као Пријепоље или Неготин, будући да се број становника сваке године смањује за око 35.000, саопштио је Републички завод за статистику. Негативан природни прираштај доприноси и старењу нације, а међу старима све је више удоваца и удовица. По њиховом уделу у становништву од готово 12 одсто, Србија је у самом европском врху. Испред су једино Русија и Бугарска.

Деведесетогодишњи Динко броји 14. годину без супруге. У браку су провели пола века и из тог времена, каже, носи најлепше успомене.

"Нисмо знали шта је сукоб, увек смо налазили решења у једном нормалном тону и то смо сматрали љубављу. Супруга је преминула изненада од инфаркта и осетио сам као да сам однекуда пао. Одједном сам био сам", објашњава удовац Динко Тајмин.

Сам после смрти партнера је, према последњем попису, сваки двадесети мушкарац у Србији. Жена које су остале саме много је више – свака пета старија од 15 година је удовица.

"Већи је проценат старих међу женским него међу мушким становништвом. Друго, жене дуже живе. Затим, то је разлика у моделу брачности, жене ређе склапају брак после смрти партнера него мушкарци", истиче демограф Горан Пенев.

Мушкарци теже подносе самоћу и о томе сведочи податак да ожењени у просеку живе много дуже од удоваца. С друге стране, удовице живе дуже од удатих жена.

"Жена удовица много лакше подноси тај стрес и наставља нормално да живи и дуже да живи и функционише. Код мушкараца је потпуно обрнута та ситуација. Нису способни, посебно мушкарци из старијих генерација, ни кафу себи да скувају. Па чак и ако су способни да скувају, без жене та кафа коју попију нема никакав значај за њих", каже Надежда Сатарић из Удружења "Снага пријатељства".

Према попису из 2011, у општини Нова Црња живи највише удовица старијих од 60 година, чак 58 одсто. По броју удоваца предњачи Трговиште, у коме је сваки трећи мушкарац остао без супруге.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи