Преполовљен број српских туриста у Турској

Најновији терористички напад на аеродорму "Ататурк" у Истанбулу још један је ударац за турски туризам. Процењује се да би због мање страних туриста и турски буџет могао бити тањи за неколико милијарди долара. Ипак, има и другачијих примера.

Да ће ове сезоне туризам у Турској остати у сенци тероризма - јасно је после најновијег, једанаестог терорстичког напада ове године. За одмор на турским плажама спрема се и мање Срба него раније.

"Према првим проценама, опало је интересовање. Према подацима и информацијама из букинга туристичких агенција, негде између 45 и 50 процената", објашњава Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција (ЈУТА).

У туристичким агенцијама тврде да, упркос тероризму у Турској, има нових уплата аранжмана.

"Нисмо очекивали да ће овог јутра бити позива и резервација за Турску, а било је четири нове пријаве које су се отвориле, и то породица са децом и три брачна пара су уплатила", каже Андреј Тодоровић из туристичке организације "Контики".

Српски туристи верују да нема опасности у летовалиштима, па зато неки од летовања на Босфору не одустају.

"У већини ризорта и хотела ниједан туриста нам се није јавио са жељом да се евентуално врати за Београд. Сутра је, такође, планиран чартер лет који иде на Анталију и од овог јутра нисмо имали позиве да било ко од наших клијената жели да откаже своје путовање за Турску", додаје Тодоровић.

Турску је прошле године посетило 36,2 милиона странаца. Летовалишта су и даље популарнија од шопинга у Истанбулу. Ипак, избор дестинације у последње време захтева опрез

"Дакле морате се информисати о дестинацији на коју путујете пре путовања и на основу тога одлучити где желите да путујете, јер није увек ситуација да можете бесплатно променити своје путовања када дође до оваквих ситуација", поручује директор Јуте.

Туристички радници тврде да је Турска дочекала судбину Туниса и Египта. Тек када се безбедносна ситуација поправи, ова земља ће поново моћи да рачуна на високу шесту позицију омиљених туристичких дестинација. Баш као 2014. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи