Обезбеђење на аеродромима, најбоља заштита која се не види

Након напада на истанбулски аеродром, безбедносна ситуација у Србији се пажљиво прати, а надлежни тврде да је на београдском аеродрому ситуација редовна. После другог напада на аеродром ове године, остаје питање могу ли појачано обезбеђење, детектори за метал и скенери спречити терористе. Можда је, ипак, најбоља заштита она која се не види.

"Ататурк" је био лака мета. Упркос физичком безбеђењу, али без скенера, терористи су ушли на терминал за међународне доласке. Након Брисела и Истанбула многе европске земље најавиле су јаче обезбеђење аеродрома. На београдском аеродрому кажу да је безбедносна ситуација редовна.

"Функционише интегрисани систем безбедности и у интензивној смо координацији са надлежним државним органима. Сви летови, осим према аеродрому 'Ататурк' у Истанбулу, нормално се одвијају", наводе на Аеродрому "Никола Тесла".

Да је надзор појачан, потврђују и у МУП-у.

"Након терористичких напада у Паризу и Бриселу припадници МУП-а су предузели додатне мере заштите лица и објеката, контроле на граничним и административним прелазима, аеродромима, железничким и аутобуским станицама", истиче Ђорђе Вукашиновић, начелник Службе за борбу против тероризма и екстремизма.

Након напада у Бриселу у марту, са београдског аеродрома стигла је најава да ће на улазе у терминале бити постављени рендгени и метал детектори. Ни на "Николи Тесли", ни на већим аеродромима то није учињено. Осим у Бриселу.

"Након напада у Бриселу видели смо слике како то изгледа када се ставе метал детектори, онда се редови испред улаза у терминал драстично повећавају. Очигледно је да то неће бити практично, да ће то бити нека привремена мера", објашњава Петар Војиновић, уредник портала Тангосикс.

Ни на најбоље обезбеђен аеродром на свету, израелски "Бен Гурион", не улази се лако. Али, не због детектора и скенера, већ неколико прстенова контроле који почињу и пре него што се приближите аеродрому.

"Њихова контраобавештајна служба, тј. разне службе гледају да профилишу људе пре и за време њиховог боравка у том првом степену уласка у терминале", каже Војиновић.

И бивши обавештајци истичу да је најбоља заштита која се не види.

"Физичко обезбеђење, техничко обезбеђење, колико год да је савршено је задња брана која треба да заустави онога ко се одлучио и има намеру да изврши напад. Чак 99 одсто претњи мора да спречи та контраобавештајна заштита, али догађа се то да терористи увек настоје да буду корак испред контраобавештајне службе", сматра Милан Мијалковски, бивши војни контраобавештајац.

У тој игри терориста и служби, кажу обавештајци, тешко је направити потпуно безбедне аеродроме. Поготово што терористи свој живот не чувају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво