Ако не може код државног лекара, може ли код приватног?

Када у државној установи пацијенту не закажу специјалистички или дијагностички преглед за 30 дана, потребно је тражити потврду о томе, како би се на основу ње отишло код приватника, а трошкове надокнадио Републички фонд за здравствено осигурање. То предвиђа правилник – додуше не важи за прегледе за које постоје листе чекања.

Једна је од оних пацијената који зна за своје право и који је упоран да га оствари. Када јој на шалтеру кажу да на специјалистички или дијагностички пеглед треба да чека дуже од месец дана, наша саговорница тражи да јој издају потврду о томе. Ипак, само је једном успела да је добије.

"Уз много муке, позивање здравствене инспекције, дали су ми могућност да одем на приватни преглед и да ми то после рефундирају", каже.

За наредне прегледе изборила се да јој закажу у року: "Заштитник права осигураних лица ме је водио код начелника где нису били у стању да ми закажу преглед и на инсистирање заштиника начелник је прихватио да само овога пута направи уступак и да мени обаве преглед у року од месец дана".

Постоје ситуације када ни заштитник не успе да издејствује да се преглед обави у року, а установа и даље одбија да изда потврду.

"Тада је уместо потврде могуће добити писани одговор заштитника права осигураних лица, који је доказ ког датума је пацијент покушао да закаже преглед. У том одговору наводе се све релевантне чињенице за поступак рефундације трошкова ако осигурано лице преглед обави у приватној пракси", наводе у Фонду.

Нашој редакцији јављали су се грађани који наводе да установа за коју имају упут изабраног лекара када не може да обезбеди преглед у року, одбија да изда потврду док пацијент не обиђе све друге државне установе и покуша у некој од њих да закаже.

"Осигураном лицу писану потврду треба да изда она здравствена установа у коју га је упутио изабрани лекар. Здравствене установе избегавају да издају потврду јер би им РФЗО умањио пренос средстава за износ који би морао да рефундира грађанима, ако би обавили преглед у приватној пракси", истичу у РФЗО-у.

Кажу да су прошле године исплатили скоро четири милиона динара пацијентима који су прегледе обавили у приватној пракси.

Државне установе нису могле да им закажу преглед највише за месец дана код офталмолога, неуролога, ендокринолога, кардиолога, хирурга, ултразвучне прегледе срца, рендген прегледе једњака, кичме, колена и бројне друге.

О овој теми саговорници које смо звали нису били спремни да говоре. У РФЗО-у добили смо само писани одговор, од заштитника права пацијената исто и у њему нас преусмерава на РФЗО, КБЦ "Звездара" данима је обећавао саговорника, а на крају ни писане одговоре, за које су нам рекли да су их припремили, нису послали.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи