Књига о злочинима над цивилима у Великом рату

У Атријуму Дома Војске Србије представљена је књига "Крвави траг Великог рата – злочини Аустроугарске и њених савезника 1914–1918. у светлу аустријских докумената". Аутори су угледни аустријски професор историје Ханс Хаутман и новинар и публициста Милош Казимировић.

Књига је објављена у оквиру другог кола едиције коју су поводом стогодишњице Првог светског рата покренули РТС издаваштво и издавачка кућа "Прометеј" и за тај подухват добили награду Међународног београдског сајма књига.

Аустријски историчар Ханс Хаутман рекао је да је истражујући историју радничког покрета у Аустрији, затим учешће радника у Првом светском рату, наишао на чланке који су се појавили непосредно након завршетка рата, а који су говорили о злочинима аустроугарске војске.

"Тада сам почео интензивније да се бавим том темом и још 1975. сам објавио први научноисторијски рад о злочинима над цивилним становништвом на Балкану. У току даљих истраживања све више ме је подстицало питање – Зашто је државни и војни врх Аустроугарске то дозволио и подстицао", рекао је Хаутман.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво