Видовдан у британском парламенту после сто година

Један од највећих српских празника, Видовдан, обележен је јуче у британском парламенту, први пут након сто година. Догађај су организовали Амбасада Републике Србије у Лондону и Српски Савет Велике Британије, док је координатор био Српски сити клуб из Лондона.

Видовдан је у Великој Британији први пут обележен 1916. године као „Дан Косова", када је организован низ школских и јавних манифестација у знак солидарности са српским савезницима. Сто година касније, 28. јуна 2016, догађај поводом обележавања Видовдана и "Дана Косова" водио је Стјуарт Андру, потпредседавајући Свепартијске групе за Србију, наводи се у саопштењу Српског сити клуба.

Пригодан програм су уприличили Џени Блејк (пензионисана радница Националне здравствене службе из Саутемптона), која је прочитала говор о овом великом дану. Глумица Марија Павловић из Алпорта, изрецитовала је неколико српских песама из Првог светског рата, док је Живорад Николић, хармоникаш She' Koyokh benda, одсвирао неке од најпознатијих српских песама из Великог рата.

Догађај су организовали Амбасада Републике Србије у Лондону и Српски Савет Велике Британије, док је Српски сити клуб био координатор. 

Из Српског сити клуба истакли су да је обележавање Видовдана још један доказ узајамног поштовања и веома јаке споне између две земље, како пре сто година, тако и сада.

"Нама, као Клубу, је изузетна част да својим радом и доприносом непрекидно омогућавамо да се мост пријатељства између Србије и Велике Британије одржи на највишем нивоу, и да уз помоћ и сарадњу са нашим разним организацијама одржавамо врло високу свест о нашој заједници, и радимо на очувању нашег идентитета и културне баштине", каже се у саопштењу.

Српски сити клуб подсећа да је током Првог светског рата у британском јавном мњењу Косово било веома присутно, због чега је 28. јун и проглашен за "Дан Косова". Напомиње да је химна Србије је отпевана много пута у Великој Британији у то време, како на јавним догађајима, тако и у црквама, у школама и на концертима.

Манчестер Гардијан је за 28. јун 1916. написао да "од свега чудног што се може десити током рата, тешко да постоји било шта што је на тако чудан начин битно као Дан Косова, онакав какав се обележава ове године. Заиста је необично и реткост да се у Лондону, Манчестеру и осталим енглеским градовима људи састају да би обележили сећање на битку која се десила на Балкану пре 527 година."

Српски сити клуб је независна и неполитичка организација са седиштем у Лондону створена да подстиче интересе друштва српских професионалаца. Циљ организације је да обезбеди мрежу контаката свим Србима који желе да направе каријеру у лондонском Ситију, а у последњих неколико година и за оне који желе да се врате у Србију, наводи то удружење.

Српски сити клуб је основан касних 90-их година прошлог века од стране неколицине српских ентузијаста запослених у лондонским финансијским институцијама. Њихова идеја је била да оживе неформалан клуб који би окупио младе српске професионалце који живе и раде у Великој Британији. Од 2004. године број чланова Клуба се непрестано увећава и до данас је достигао 1.800.

Чланови су углавном лоцирани у Лондону где раде у разним делатностима као научници, доктори, банкари, инжењери, предавачи, државни службеници у најпознатијим британским и глобалним институцијама. Српски сити клуб је покренуо пројекат "повратак стручњака" кроз који омогућава српским професионалцима да се врате у Србију.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво