УНС: ОЕБС није обезбедио превод српским новинарима

Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком Друштвом новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) упутило је протест Мисији ОЕБС-a на Косову, јер новинарима које је позвала на конференцију у Приштини о спречавању насилног екстремизма и радикализма није обезбедила превод на српском.

УНС и ДНКиМ су у саопштењу оценили да је на тај начин прекршено право српске медијске заједнице на употребу језика и да је то чинила институција која би требало да буде пример поштовања закона и права заједница на Косову.

Мисија ОЕБС-а је, додаје сe у саопштењу, на питaње представника УНС-а зашто није поштоваnа законска и уставна обавеза о поштовању права на употребу службених језика изразила искрено жаљење због пропоуста.

У одговору на писмо наведено је и да је пропуст искључиво техничке природе и да је настао као резултат неспоразума.

"Настојаћемо да се сличан догађај не деси у будућности и остајемо посвећени даљем промовисању језичких права на Косову и сарадњи са медијима", навео је ОЕБС представницима УНС-а.

УНС и ДНКиМ сматрају да се оваквом праксом не крши само Закон о употреби језика, већ се и угрожава право на информисање, које је загарантовано бројним међународним конвенцијама.

УНС и ДНКиМ су у више наврата протестовали против кршења Закона о употреби језика на Косову од стране косовских институција и наставиће да пратe и супростављаju се кршењу законске и уставне обавезе о равноправној употреби службених језика на Косову.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи