Стефановић: Србија није полигон за криминалне обрачуне

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже Србија није полигон за извршење кривичних дела и за криминалне обрачуне. Нема задатка који Жандармерија не може да испуни, додао Стефановић.

Стефановић је, у Новом Саду на обележавању Дана и славе јединице Жандармерије, на питање да прокоментарише две пуцњаве које су се у недељу догодиле у том граду, рекао да се, према информацијама којима располаже, ради о страним држављанима.

"Колико сам обавештен, ради се о страним држављанима који су и овде идентификовани као припадници одређених кирминалних група. Србија није полигон за криминалне обрачуне и држава ће одговорити оштро", рекао је Стефановић.

Истакао је да су ти случајеви приоритет и подсетио да је дан након тих инцидената, начелник Полицијске управе Нови Сад Синиша Радаковић дао изјаву у којој је казао да полиција интензивно ради на расветљавању тих догађаја.

Стефановић је подсетио да је у прошлој години у Србији значајно смањен број убистава и повећан број расветљених кривичних дела и најавио да ће тај тренд бити настављен.

Стефановић је изјавио да нема задатка који Жандармерија не може да испуни.

У обраћању поводом обелажавања дана и славе те јединице, рекао је да је у потпуности тачна тврдња неких да су припадници Жандармерије ратници у рату, а ослонац народа у миру.

Према његовим речима, држава је у предходних годину дана интезивно радила на поправљању статуса припадника Жандармерије и у смислу заштите ове јединице.

"После дугог низа година у којима нису набављана ни оклопна возила ни друге врсте технике потрудили смо се, и на томе сам захвалан и премијеру Александру Вучићу, да набавимо и модрнизујемо у потпуности сва оклопна возила којима Жандармерија располаже и наравно и у наредном периоду ћемо тадити на њиховој даљој опремљености", рекао је Стефановић, додајући да то подразумева и набавку униформи и друге потребне опреме.

Стефановић је рекао да командант Жандармерије предлаже која је опрема потребна да се набави да би јединица боље функционисала, а да је његов задатак да се потруди да се пронађе довољно финансијских средстава да се у највећој мери изађе у сусрет тим захтевима.

Жеља и обавеза свих нас је да помогнемо да јединица Жандармерије буде елитна као што то и јесте", рекао је Стефановић, који је старешинама и припадницима Жандармерије честитао славу и Дан јединице која данас прославља свој 156. рођендан.

Министар је нагласио да се Жандармерија као елитна јединица врло успешно супротставља неким облицима тероризма и врло успешно обавља задатке који се тичу заштите становништва од хулигана и криминалаца или заштите објеката.

По његовим речима безбедносни ризици са којима се Србија суочава су, поред мигрантске кризе у којој је кроз Србију без икаквог инцидента прошло више од 600.000 људи, пре свега различити извори тероризма као што су терористичке операције у Куманову, које су, како је рекао, на неки начин показале какав је модус терористичких група на нашим просторима.

"Република Србија је потпуно стабилна и безбедна, наш циљ је да неутралишемо сваку претњу било да се ради о терористичким изазовима или изазовима организованог криминала и да се наши грађани безбедно крећу улицама наших градова", рекао је Стефановић и додао да у овом тренутку не постоји ни једна организована криминална група која може да угрози безбедност Републике Србије.

Министру Стефановићу је уручена и плакета јединице Жандармерије, а плакете су уручене и градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу и председнику Покрајинске владе који су такође присуствовали данашњој свечаности у новосадском одреду Жандармерије.
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи