В И Д Е О

Нови хеликоптери Војске Србије

Ми-17 В5 (НАТО класификација Hip) је средњи двомоторни транспортни хеликоптер, који такође може да буде и наоружан. Служи за тактички ваздушни транспорт људства и материјала, за превожење хеликоптерског десанта и ватрену подршку. Израђује се у фабрикама у Казању и Улан Удеу. Посаду чине три члана – леви и десни пилот и механичар летач.

Два Ми-17, која су од данас део ескадриле Војске Србије, имају велике могућности и вишенаменски су транспортни хеликоптери, намењени за превоз људи и технике, задатке треће мисије, службу трагања и спасавања, гашење пожара, медицинску евакуацију.

Авио-техничар, старији водник прве класе Зоран Цогољевић рекао је, по примопредаји две летелице у хангару "Јат технике", да су ти хеликоптери, за разлику од оних које је Војска Србије до сада имала, много боље опремљени уређајима за летење ноћу у повољним и сложеним метеоролошким условима – метео-радаром, ГПС-ом интегрисаним са другим системима.

Додао је да су хеликоптери фабрички тражени и да су испоручени са опремом за ноћно осматрање, што значи да су светла прилагођена кацигама које пилоти имају и може се летети без икакве спољне видљивости са кацигама и наочарима које имају.

Цогољевић је прецизирао да је снага мотора нових хеликоптера 2.200 коњских снага, да им је максимална брзина 250 километара на час, а носивост четири тоне унутра и четири тоне на брави спољних терета.

"За разлику од хеликоптера које имамо, овај је опремљен дизалицом за ношење унесрећених – бочна дизалица, носивости од 300 килограма и може да подигне два човека из воде, или било ког места где се унесрећени налази. Опремљен је и виброгаситељима, уређајем који смањује ниво вибрација током лета, рампом за утовар терета са задње стране, за разлику од оних које имамо, има и двоје бочних врата што омогућава лакше укрцавање и искрцавање људи и технике", рекао је Цогољевић.

Рекао је и да хеликоптери могу да превозе 24 опремљена војника, а 28 људи без опреме.

Преузимању нових летелица на Аеродрому "Никола Тесла" присуствовао је председник Владе Србије Александар Вучић.

Хеликоптери су у Београд стигли око три сата после поноћи, а примопредаји су присуствовали и министри у Влади Србије, командант Ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Ранко Живак, те представници руског војног изасланства.

Два руска хеликоптера први су хеликоптери који су купљени у иностранству за потребе војске након 29 година, када су од Совјетског Савеза купљени противподморнички хеликоптери Ка-28, који се више не користе.

Последњи нови транспортни хеликоптери Ми-8, чији поједини примерци и даље лете у ВС, купљени су пре 36 година.

Тренутно се у Војсци Србије користе један транспортни хеликоптер Ми-17, који је преостао након што се други срушио у марту 2015. године, као и неколико Ми-8, од којих само два лете.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво