Положени венци у част косовским јунацима

Председник Србије Томислав Николић, који је предводио највишу државну и војну делегацију на централној комеморативној церемонији, положио је венац на споменик Косовским јунацима.

Томислав Николић је рекао да Србија Видовдан обележава са помешаним осећањима, јер је тог дана изгубила много људи, али је истовремено српски народ показао храброст која заслужује светску славу.

"Видовдан увек изазива помешана осећања. Треба некоме да честитате празник, а опет знате да се десило нешто јако трагично у нашој историји, што вас истовремно чини и поносним", указао је Николић након разговора са представницима Града Крушевца.

Николић је, претходно, у оквиру државне церемоније обележавања 627. годишњице боја на Косову и Видовдана, положио венац на Споменик косовским јунацима у Крушевцу.

Председник је рекао да Србија са помешаним осећањима обележава Видовдан, не славећи га превише јер је изгубила много људи тог дана и "остала вековима закопана у туђим рукама", али, како је додао, то јесте празник, јер је показана "храброст која заслужује славу међу светским народима".

"Још се није десило да сретнем иоле образованог човека у свету а да не зна за Косовску битку и да не зна шта нам се тог дана десило. Крушевац и Видовдан су нераскидиво везани и зато то овако свечано делује и људи то озбљно схватају свесни тога да славе и жале", напоменуо је Николић. 

Почаст косовским јунацима, али и свим страдалима у ослободилачким ратовима, полагањем цвећа и венаца крај монументалног дела вајара Ђорђа Јовановића које је већ дуже од једног столећа симбол Видовдана, српске историје и града Крушевца, положили и представници локалне самоуправе и бројних удружења.

Овој церемонији  претходила је  литургија у цркви Лазарици након које је испред храма одржан је парастос за све пострадале војсковође  и војнике.

Свечана литија са кивотом моштију светог кнеза Лазара, који су носили представници Војске Србије, зауставила се код Споменика у центру града, где је одслужен помен свим пострадалим прецима.

У Скупштини Града приређен је пријем за делегације побратимских градова из Грчке, Бугарске, Руске федерације, Републике Српске и Словеније.

Током дана најуспешнијим ученицима који су постигли запажене резултате на републичким и другим такмичењима биће додељене награде.

У 18 часова је Свечана седница и додела Видовданских награда заслужним појединцима и установама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво