Мирно и достојанствено обележавање Видовдана на Космету

У знак сећања на кнеза Лазара Хребељановића и српске ратнике погинуле у бици с Турцима на Косову пољу 1389. године, у манастиру Грачаници служена je света архијерејска литургија. На Газиместану служен парастос косовским јунацима. У северном делу Косовске Митровице откривен споменик кнезу Лазару.

Обележавање Видовдана на Косову и Метохији почело је литургијом у манастиру Грачаници коју је служио епископ рашко-призренски Теодoсије са свештенством и монасима, а пре тога су центром Грачанице прошли младићи обучени у одећу српских средњовековних витезова.

Поред неколико стотина верника са Косова, из централне Србије и из Црне Горе, литургији су присуствовали представници Канцеларије за Косово и Метохију, локалне самоуправе, принц Александар Карађорђевић са супругом, заменик премијера Косова Бранимир Стојановић и градоначелник Грачанице Владета Костић.

Видовданске свечаности настављене су служењем помена косовским јунацима изгинулим у бици против Турака на Видовдан 1389. године на Газиместану, поред Приштине.

На Газиместану је у присуству око 1.000 Срба служен парастос страдалим косовским јунацима.

Парастос је служио епископ рашко-призренски Теодосије са свештенством и монаштвом а догађај су обезбеђивале јаке снаге косовске полиције.

На путу који води према Споменику косовским јунацима Србе су дочекали графити, који су исписани раније, на којима је писало "УЧК" (Ослободилачка војска Косова).

Ректор призренске Богословије са седиштем у Нишу Милутин Тимотијевић рекао је у беседи након парастоса да је кнез Лазар постао еталон нашег народа за опредељење коме ћемо се определити и како ћемо живети.

Потребно је да будемо како ваља и да нас буде више, "јер ако нас нема на земљи, ако српске мајке не буду рађале неће нас бити ни пред вратима небеским", поручио је Тимотијевић.

Парастос на Газиместану пратио је и велики број новинарских екипа.

Након помена палим борцима, у северном делу Косовске Митровице откривен је споменик кнезу Лазару.

Полиција примењује додатне мере обезбеђења и скуп за сада протиче мирно и достојанствено.

На путу од Грачанице до Приштине приметне су бројне полицијске снаге. Близу манастира Грачаница полиција је обуставила саобраћај и преусмеравала возила на споредне улице.

У Видовданским свечаностима учествује и Радио-телевизија Србије.

Хор РТС-а певао је током литургије, а Хор и Симфонијски оркестар увеличали су синоћ видовданско Песничко бдење у Грачаници.

Свечана додела диплома свршеним студентима основних и мастер академских студија одржана је данас, према традицији, на Видовдан, на Филозофском факултету Универзитета у Приштини, са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Дипломирало је 55 студената на мастер академским студијама и 60 студената на основним студијама.

Декан Филозофског факултета Бранко Јовановић честитао је студентима на дипломама и пожелео им срећу на даљем путовању кроз професију.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво