Вучић: Јача економија и јача војска, до краја године и веће плате

Извесно је да ће припадници Војске Србије до краја године имати већа примања, најавио је председник Владе Александар Вучић и истакао да ће снажнија српска економија моћи да јача српску војску. На томе ће се радити у наредном периоду, поручио је премијер на Аеродрому "Никола Тесла", где је присуствовао примопредаји два транспортна хеликоптера Ми-17, која су купљена у Русији.

Александар Вучић је, на примопредаји два хеликоптера Ми-17 која су ноћас стигла у Београд, као посебну ставку најавио улагања у ловачку авијацију, посебно у "мигове 29", за шта ће, каже, идуће године бити издвојена значајна средства.

Вучић је рекао да је Војска Србије после 36 година добила нове хеликоптере, а да је посебно захвалан Министарству одбране на уштедама и свима који су помогли да се хеликоптери купе за 25 милиона евра.

Када је реч о борбеној авијацији, Вучић је истакао да је ту нешто боља ситуација, али да постоји проблем са резервним деловима. Додао је да ће морати да се набаве и тродимензионални радари, али и да се усаврши противваздухопловна одбрана ракетама средњег домета.

"Истичу нам ресурси на ловачкој авијацији 2018. и 2019. Ту ћемо морати да кренемо у ремонт и верујем да ћемо и за то наћи довољно финансијских средстава", рекао је Вучић.

Према његовим речима, за наредну годину циљ је да Војска Србије уведе у употребу "нору" и "лазара 3", али и да набави најсавременију опрему за 1.500 војника.

Србија води мирољубиву политику, и смеју ми се када парафразирам Броза, али живимо и радимо као да рата неће бити, али трудимо се да очувамо наше капацитете и да их свакодневно унапређујемо, рекао је Вучић.

"Ово није мали новац за нас, али очекујем да наши војници буду још задовољнији напретком и великим помацима у ловачкој авијацији. Ови хеликоптери ускоро ће бити уведени у употребу. Пробни летови биће 1. и 4. јула, а онда улазе у редовно наоружање Војске Србије", рекао је Вучић.

Премијер је додао и да ће због истека ресурса, и немогућности да нашим "миговима" патролирамо небом, Србија морати да набави нове ловачке авионе.

"Чекамо одговор руске стране, па ћу онда моћи да кажем више детаља", рекао је Вучић.

Нагласио је да нико не мора да брине шта ће на то рећи ММФ, јер је потребно само да Србија буде у буџетским и фискалним оквирима, као што је и договорено.

"Зато је добро што их нисмо набављали у ранијем периоду. Сада ово морамо да урадимо и, ако смем да кажем, по први пут је реално да о томе размишљамо", рекао је премијер.

Према његовим речима, нови "миг 29", без оружја, кошта око 45 милиона евра, док је са минималним наоружањем за то потребно издвојити око 65 милиона евра.

"То је огроман новац за нас, а ако набављате два или четири, онда то може да дође и до 250 милиона евра. Ми то морамо и желимо и надамо се да ћемо наићи на разумевање у Влади. Али мораћемо и да уштедимо на другим стварима. Нема ту филозофије. Не можете лако да повећате расходну страну а да немате на приходној страни", рекао је Вучић.

Два руска хеликоптера су након примопредаје постала део ескадриле Војске Србије.

Хеликоптери су у Београд стигли око три сата после поноћи, а примопредаји су присуствовали и министри у Влади Србије, командант Ваздухопловства и ПВО, генерал-мајор Ранко Живак, али и представници руског војног изасланства.

Два руска хеликоптера први су хеликоптери који су купљени у иностранству за потребе војске након 29 година, када су од Совјетског Савеза купљени противподморнички хеликоптери Ка-28, који се више не користе.

Последњи нови транспортни хеликоптери Ми-8, чији поједини примерци и даље лете у ВС, купљени су пре 36 година.

Тренутно се у Војсци Србије користе један транспортни хеликоптер Ми-17, који је преостао након што се други срушио у марту 2015. године, као и неколико Ми-8, од којих лете само два.

Хеликоптер Ми-17 има носивост од 4.500 килограма и може да развије максималну брзину од 262 километра на час.

Може да понесе 36 путника или 24 падобранца и 12 рањеника. Дужине је 18,6 метара и висине 4,7 метара, док је максимална тежина при полетању 13.000 килограма.

Намењен је за превоз људи, технике, гашење пожара, спасавање, а има и дизалицу за извлачење, која може да подигне до 300 килограма. У хеликоптер ће под опремом моћи 24 особе и четири до пет тона терета. 

Два купљена хеликоптера паркирана су у хангару "Јат технике" на београдском аеродрому.

Живак: Опремање према потребама и могућностима

Командант Ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Ранко Живак рекао је да се процес опремања војске наставља према потребама и могућностима.

"Ово је важно за наше људе који су данас изузетно задовољни, јер виде да се нешто мења набоље. Виде да се процес опремања наставља и он ће бити настављен према нашим потребама и према могућностима", нагласио је Живак.

Додао је да је набавка хеликоптера додатни мотив за запослене, да су оспособили потребан број људи за употребу хеликоптера како летачког тако и техничког састава.

"Обезбедили смо неопходне услове да наведени хеликоптери после пријема и техничких проба на овој позицији, буду уведени у наоружање и буду за коришћење за потребе ваздухопловства и Војске Србије", закључио је Живак.

Каже да Војска Србије има шест транспортних хеликоптера Ми-8 који су на заласку каријере.

"Сви су стари око 35 до 36 година. Наравно да ћемо морати да их заменимо, наш план је од шест до осам хеликоптера", каже Живак. 

Летач-механичар Зоран Цогољевић каже да је овај хеликоптер опремљен уређајем за ноћно гледање.

"Спољну светлост наочари појачавају и ми добијамо слику и могу да лете у свим метео условима", каже Цогољевић. 

Број коментара 73

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво