Полагање пријемних испита, гужве на ЕТФ-у и медицинским факултетима

На факултетима Универзитета у Београду почело је полагање пријемног испита, а надлежни упозоравају да се факултети бирају пажљиво. На седам државних универзитета о трошку републичке и покрајинске власти студираће 22.551 студент. Буџетске квоте остају готово исте као и прошле године, а школарине на већини факултета непромењене.

Због великог броја кандидата, пријемни ће осим студената ЕТФ-а на Београдском сајму полагати и будући математичари. Да би били сигурни да ће стећи индекс, млади конкуришу на два сродна факултета, или на више смерова истог факултета.

Неки од потенцијалних бруцоша ЕТФ-а конкурисали су и у Новом Саду. Другима је ЕТФ једина жеља – кажу да би после могли лакше да се снађу за посао.

"Стално расте интересовање за ову струку. То је малтене једина струка која доноси посао у земљи, а доноси и посао у иностранству. Шта год да деца хоће, то им је на располагању. Наравно, треба да прођу ову голготу од пријемног испита и да буду међу пробранима", рекао је Зоран Јовановић, декан ЕТФ-а Универзитета у Београду.

Међу младима су и овог јуна популарни технички и медицински факултети, као и филологија.
После дуже времена јача интересовање и за студије пољопривреде, док економија посустаје. И у Крагујевцу је, на пример, 15 одсто више потенцијалних студената него слободних места.

"На Факултету медицинских наука је скоро пет кандидата пријављених на једно место, заиста до сада се то није десило, тако да ће вероватно ове године пријемни испит бити организован на Сајму пошто неће бити довољно простора на факултету", каже Петар Веселиновић, проректор Универзитета у Крагујевцу.

Број самофинансирајућих студената одређују факултети у скаду са акредитацијом.

Родитељи и студенти сами сносе одговорност за избор, кажу у Комисији за акредитацију, те позивају да се уписују само акредитовани и квалитетни програми.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи