Јака киша широм Србије, невреме у Београду и Чачку

Снажно невреме са кишом и ветром захватило је већи део земље. Олуја у Поморавском округу носила црепове са кровова, подизала лимене покриваче и чупала дрвеће. Киша пада и у Београду, над којим се током поподнева надвио црни облак. Летови неких компанија за Београд преусмерени ка суседним државама. Екипе "Градског зеленила" интервенисале у Новом Саду, где је ветар носио ограде и тенде.

Око 18 часова јака киша праћена ветром почела је да пада у главном граду Србије.

Небо над Београдом се нагло натмурило, а температура је опала за неколико степени. У појединим деловима града чула се и јака грмљавина.

Услед олујног невремена, летови неких компанија ка Београду преусмерени су на аеродроме у суседним државама, а неки летови из Београда касне, саопштио је Аеродром Београд.

За Будимпешту су преусмерени летови авио-компаније "Ер Србије" из Пуле и компаније "Визера" из Баден Бадена, док је авион "Остријан ерлајнса" слетео на аеродром у Темишвару. У одласку из Београда касне летови који су били предвиђени за полетање после 18.00 часова.

У складу са прописима, од 18.30 обустављено је снабдевање ваздухоплова горивом, а очекује се да ће бити настављено после 21 час.

Јако невреме погодило је и Шабац, нешто после 17 часова, јавља дописник РТС-а. Дејствовала је противградна заштита те града није било.

За сада нема информација о евентуалној штети, осим неколико оборених реклама и грана са дрвећа.

После 16 часова јако невреме захватило је Срем. У Шиду је пала велика количина кише, праћена олујним ветром.

За само неколико минута вода је потопила саобраћајнице успоравајући саобраћај и испунила је већи део канала за атмосферску одводњу, а вода је претила да уђе у поједине домове.

Поједини делови Шида једно време били су без електричне енергије и сигнала за Теленор мрежу.

У Руми је ветар олујне јачине срушио неколико стабала у различитим деловима града. Лед је нанео озбиљну стету на усевима у румском атару, пре свега у селима Кленак, Платичево и Хртковци.

Ветар и јака киша су, око 17 часова, погодили Нови Сад, где су ломили грање и носили ограде и тенде.

Јак ветар направио је велику пометњу у центру града, где су падали сунцобрани из башта кафића. Оборено је и неколико саобраћајних знакова. Интервенисале су екипе Јавног предузећа "Градско зеленило", које су односиле стабла и лишће са путева. Повређених није било.

И Крушевац, Трстеник, Варварин, Ћићевац и Ражањ је око 19.30 задесило невреме праћено јаким олујним ветром, грмљавином, пљусковима, суградицом и градом, јављају дописници РТС-а.

Право летње невреме, према речима метеоролога, у једном делу Расинског округа проузроковала је широка облачна маса површине 30 километара. Противградна одбрана је деловала, разбила градоносне облаке и осим велике количине воде на улицама, за сада нема штете.

Олуја је трајала скоро сат времена, а за првих пола сата према подацима из метеоролошке станице Крушевац, пало је 26 литара кише по метру квадратном.

Снажно невреме праћено олујним ветром, пљусковима и јаком кишом погодило је око 19.30 и Поморавски округ.

Према незваничним информацијама, олуја је носила црепове са кровова, подизала лимене покриваче, чупала дрвеће и ломила гране.

Невреме је трајало више од сат времена, али још увек нема званичних вести о штети.

Из ватрогасне службе у Јагодини сазнајемо да је било на десетине позива из свих делова те општине. Било је прекида и у снабдевању електричном енергијом. За сада нема информацијама о евентуалним повредама грађана.

Републички хидрометеоролошки завод упозорио је да се у току вечери на подручју Баната, Поморавља, источне и југоисточне Србије местимично очекују јаки пљускови са грмљавином, а понегде и градом.

Облачност ће бити праћена јаким или олујним ветром са ударима од преко 70 километара по часу.

Истовремено са запада и југозапада Србије очекује се слабљење интензитета и постепени престанак падавина, а на подручју Београда киша и повремено грмљавина, наводи РХМЗ.

Ауто-мото савез Србије је упозорио да пљускови са грмљавином, којих тренутно има највише на подручју северне и централне Србије, умногоме утичу на отежано одвијање саобраћаја.

АМСС саветује возачима да смање брзину и повећају одстојање од возила испред, а посебно да буду опрезни кроз стенске клисуре због могућих одрона, који су чести када су овакве нестабилне временске прилике у питању.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара