Информатика неће бити обавезан предмет следеће школске године

Председник Националног просветног савета Србије Александар Липковски рекао је да Савет није усвојио предлог Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије да Информатика и раучунарство од наредне школске године буде обавезан предмет од петог до осмог разреда основне школе.

Већина присутних на данашњој седници НПС сложила се да је предлог ресорног министарства добар, јер деца треба да стекну информатичка знања већ у основној школи, али би увођење тог предмета као обавезног представљало "наглу промену" која вероватно не би била "кадровски и технички пропраћена.

"Већина је ипак пресудила да је то сувише нагла промена за коју нисмо сигурни да ће бити кадровски и технички пропраћена", рекао је председник Националног просветног савета Србије Александар Липковски и додао да је неопходно "опрезно приступити" истраживању спремности школа и наставника за тај корак.

Како је навео, НПС је усвојио доста промена наставних програма који су стигли заједно с тим предлогом ресорног министарства.

"Те промене се тичу изборних предмета у основној школи и информатичких предмета у гимназији и средњим стручним школама", рекао је Липковски.

Према његовим речима, током другог полугодишта наредне школске године, треба поново размислити о увођењу информатике и рачунарства као обавезног предмета.

"Могуће је да наредне године то буде усвојено као обавезно, јер ће бити готова интернет веза за све школе у Србији и видећемо како нови програми функционишу у овој школској години као изборни", рекао је Липковски.

Предмет Информатика и рачунарство је за ученике основних школа од петог до осмог разреда изборни предмет.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво