Волонтерски кампови прилика за обилазак Европе

Млади обично немају довољно велики џепарац да би обишли Европу, решење би могло да буде један од 2.500 међународних волонтерских радних кампова колико их има сваке године. За оне који се плаше далеког пута, у току је пријављивање и за међународне волонтерске кампове у Србији.

Ако имате више од 15 година, знање барем енглеског језика испунили сте готово све услове да на обали Индијског океана, радите на плажи где морске корњаче полажу јаја или на тврђави у Финској, Белим врховима Карпата у Чешкој, Словенији. То су и неки од разлога због којих ће Ивана Банковић и осми пут ићи у волонтерски камп.

Банковићева каже да на први мах увек издваја Шпанију и Финску јер тамо има близак сусрет с културом.

Основни хигијенски услови који брину већину потенцијалних волонтера се подразумевају, а једини трошак је пут до кампа. За оне који су малолетни потребна је сагласност родитеља.

Сваки камп има детаљне описе и услове које кандидате могу да виде у пријавама, на сајту Националног волонтерског сервиса.

Јелена Мићић из организације Млади истраживачи Србије рекла је да су до сада сместили више од 400 волонтера широм света, предњаче Немачка, Италија, кампови у Француској и Шпанији.

Имамо и волонтере који одлазе на егзотичније дестинације као што су Кина, Јапан, Мексико.

Сезона за међународне кампове отворена је у марту и још има слободних места.

Будућим волонтерима из Србије доступни су и међународни кампови у нашој земљи. Они функционишу на исти начин као и они у иностранству а подразумева се да се и у њима говори енглески језик. На пример, један од 36 домаћих кампова је Каменички Вис код Ниша.

"Основна идеја наша два кампа је да уредимо нишка излетишта, средимо имобилијар, жеља нам је да направимо стазу, постојећи шумски пут да почистимо да би Нишлије могле да посете оближњу пећину и да уживају", рекао је Дејан Митић из Удружења за локални развој.

Први волонтерски камп настао је после Првог светског рата пошто је група људи у Холандији одлучила да уради нешто и санира последице борби. Окупили су волонтере из зараћених земаља како би обновили једно француско село близу Вердуна, познатог по жестоким биткама у којима је преко милион људи изгубило живот.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи