Почиње полагање пријемног на факултетима

На факултетима Универзитета у Београду данас почиње полагање пријемног испита и трајаће до краја недеље, а прелиминарне ранг листе факултети ће објавити до 4. јула. Примедбе и жалбе кандидати могу да предају до 5. јула, коначне ранг листе факултети су у обавези да објаве до 10. јула, када почиње и упис.Који факултети су најтраженији, судећи према досадашњим пријавама.

Због великог инетесовања будућих бруцоша ЕТФ и ФОН су планираном броју додали по још 60 месата за самофинанисрајуће студенте. Кандидати Електротехничког факултета донели су и 74 медаље из математике, физике и информатике, па ће бити ослобођени пријемног испита.

Стефан Ножинић из Шапца каже да самим тим што прихватају награде са такмичења је јасам знак да поштују труд током средње школе, и то је сјајна прилика да се привуче таленат.

Право из Пекинга Ненад је дошао на Машински факултет да преда докумета за упис.

"Тамо смо имали такмичење у заваривању и освојили смо треће место као група. Уписујм зато што ме интересује машинство. И средњу школу сам завршио машинску тако да се не би одлучивео за нешто друго", рекао је Ненад Аћимовић из Лазаревца.

Пре десет година на пример, машинци нису могли да попуне ни буџетске квоте, док ће ове године бити прекобројних.

Декан Машинског факултета Универзитета у Београду Радивоје Митровић мисли да ће интересовање за све студије инжењерства следећих годин бити све већа, не само због раста тражње у Европи, тражња је изузетно висока не само у Европи ради се о десетинама и стотинама хиљада инжењера који су потребни и развијенијим економијама од српске, али и доласком кинеских компанија.

Међу младима су и овог јуна популарни технички и медицински факултети. После дужег времена враћа се интересовање и за студије пољопривреде, док економија посустаје.

Ми имамо просечно одличне ђаке који конкуришу и донекле је штета што не можемо да запослимо те људе ,одноно да их прво одшколујемо,а после запослимо јер у тој области има посла", истиче декан Електротехничког факултета УБ Зоран Јовановић.

Статистика каже и то да је број кандидата заинтерсованих за техничке науке већи за 2.500 него пре пет година, за медицинске групације око 1.000, а за природно-математичке факултете 500.

Насупрот томе, за студије факултета друштвено-хуманистичких наука је хиљаду кандидата мање. Истовремено број заинтересованих за студије Београдског универзитета у протеклих десет година порастао је за 4 000.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се