Пауновићева: Велики напредак у положају припадника ЛГБТ заједнице

У свету се сутра обележава Међународни дан поноса, а директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић каже да шетња припадника ЛГБТ заједнице и других осетљивих група центром Београда без тензија и сукоба најбоље осликава велики напредак који је направљен за кратко време у Србији.

''Ако представници ЛГБТ заједнице кажу да су одушевљени реакцијом грађана и односом и поступањем полиције током јучерашње шестње, онда то најбоље осликава велики напредак који који је направљен за кратко време у Србији'', рекла је Танјугу Пауновићева.

Пауновићева је истакла и да институције које се баве превенцијом и заштитом од дискриминације раде посвећено и вредно да се сваки грађанин Србије осећа сигурним и равноправним са другима.

Без тензија и сукоба, у име свих грађана који трпе насиље и дискриминацију, у суботу су припадници ЛГБТ заједнице и других осетљивих група прошетали центром Београда, у оквиру манифестације "Понос Србије".

Вијорећи заставама дугиних боја и с транспарентима у рукама, мања група припадника ЛГТБ заједнице и грађана који их подржавају, шетали су уз музику од Пионирског парка до Трга Републике.

Међу учесницима поворке била је и Хелена Вуковић која је рекла да ЛГТБ заједница захтева нулту толеранцију према насиљу, не само према припадницима те популације, већ према свим осетљивим групама, економско оснаживање и подршку при запошљавању осетљивих група, као и законску регулативу истополних партнерстава и прилагођавање докумената трансродних особа током транзиције и до краја живота.

"Сетимо се крвавог прајда 2001. године и погледајте данас. Има ли разлике? Слика говори хиљаду речи. Будимо срећни и весели", поручила је насмејана Хелена, бивши мајор у Војсци Србије, која је после 42 године, пре месец дана променила пол.

Поворка је пред почетак шетње минутом ћутања одала пошту страдалима у геј клубу ''Пулс'' недавно у Орланду.

Међународни дан поноса ЛГБТ особа установљен је као сећање на протесте ЛГБТ заједнице против полицијске рације у њујоршком клубу "Стоунвол" у ноћи између 27. и 28. јуна 1969. године.

Стоунволска побуна, на чију су годишњицу у јуну 1970. године одржане прве параде поноса у Њујорку и Лос Анђелесу, означава се и као почетак савременог ЛГБТ покрета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи