Медицинска и економска школа и ове године у врху листе жеља

Претходна два дана осмаци су попуњавали и предавали листе школа које желе да упису. Наводили су по двадесет жељених смерова, а смернице су им биле бодови које носе из школе и са завршног испита. Званични резултати расподеле биће познати 4. јула.

Жеље су пренете и на папир, а до циља свршене осмаке чека још само један корак. У одабиру школа помагали су и наставници и родитељи. Објективно сагледавање сопствених могућности је, кажу, најважније.

"Скоро сви, 99 одсто, упишу у првом кругу, а чак две трећине упише по првој жељи", истиче директор Основне школе "Светозар Марковић" Драги Лукић.

Надлежни и овога пута прогнозирају исту уписну статистику која се не мења већ годинама.

"Највеће интересовање је за медицинске школе, економске школе, одређене гимназије и постоји интересовање за електрошколе, сви они профили који се баве информационо-комуникационим технологијама", указује Марија Крнета из Министарства просвете, науке и технолоског развоја.

Међу најнеатрактивнијим занимањима већ годинама су кровопокривач, столар, тапетар, завраривач. Надлежне изненађује и то што те смерове деца не уписују и поред тога што је за њих најчешће обезбеђена стипендија, уз праксу у већини случајева предвиђена је и новчана надокнада, а запослење извесно.

Ипак, могуће је да ће се ове године и ти профили донекле попунити с обзиром на то да је за четврогодишње школе уведен праг знања - минимум 50 поена.

Како се до поена долазило на завршном испиту и током школовања, Форум београдских гимназија има, како каже, прве анализе. На основу извештаја 40 школа указују да је у некима од њих огорман раскорак између успеха у школи и резултата на завршном испиту.

"Ми закључујујемо да и даље постоје неправилности у раду самих наставника, лош критеријум приликом оцењивања, да се поклањају оцене, штимује успех. Такође, има и оних школа које су гледале да помогну деци током полагања матурског испита. Имамо забележене случајеве да је било преписивања", напомиње Милица Миленовић из Форума београдских гимназија.

Ресорно министарство тврди да је завршни испит прошао у најбољем реду и без икаквих проблема.

Поручују и да узорак од 40 школа није репрезентативан да би се изводили било који закључци о успешности завршног испита. То ради, подсећају, Завод за вредновање квалитета образовања на основу извештаја свих школа, тако да ће ти резултати, кажу, бити најмеродавнији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара