Јанковић: ЛГБТ особе су и даље изложене злостављању

Србија предузима мере које се тичу унапређења положаја ЛГБТ заједнице, али је то и даље недовољно да би се њени припадници осећали као равноправни део друштва, рекао је заштитник грађана Саша Јанковић поводом Међународног дана поноса ЛГБТ особа.

ЛГБТ особе су и даље изложене злостављању, укључујући и физичко насиље, а Заштитник грађана подсећа да у Србији постоји законска равноправност свих, без обзира на сексуалну оријентацију и родни идентитет. Истовремено истиче обавезу државних органа да свакоме, под законом предвиђеним условима, омогуће остваривање тог права.

У годишњим извештајима Заштитника грађана указано је на потребу континуираног спровођења мера и активности ради подизања свести јавности о неопходности поштовања права ЛГБТ особа и да их је потребно спроводити у образовном систему, применити постојеће, али донети и нове мере у области запошљавања, здравства и социјалне заштите.

У оквиру обележавања Месеца поноса, заменица заштитника грађана Гордана Стевановић је у петак 25. јуна са сарадницама учествовала у шетњи централним београдским улицама, под називом "Понос Србије".

Циљ шетње је био да се подигне видљивост ЛГБТ заједнице, да се укаже на специфичне проблеме са којима се суочава ова друштвена група, али и на проблеме, који су заједнички и другим осетљивим друштвеним групама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво