Сезонски послови, радници углавном без уговора

Сваке године у ово време, смањи се број незапослених услед њиховог повременог агажовања на сезонским пословима. Процењује се да 130.000 људи ради сезонске послове. Младима у тражењу посла највише помажу омладинске и студентске задруге. Оне и гарантују да ће се послодавац придржавати договора.

Преко омладинске задруге раде и искуснији, али и сезонци којима ће овогодишња зарада бити први џепарац. Они који желе да раде, кажу, не бирају превише.

Понуда послова је разноврсна а зарада различита. Од послова за дневницу попут дељења летака, до тежих послова какве су селидбе или прање возова.

Бреда Милић из Омладинске задруге Булевара рекла је да девојке интензивно траже послове на промоцијама – оне су релативно добро плаћене, 200 динара по сату.

"Одмах иза њих су кол-центри и ту вам је зарада од 20.000 па иде и до 70.000", навела је Милићева.

Законски, ангажовање на сезонским пословима регулисано је уговорима на одређено време и уговорима о привременим и повременим пословима, којим су заштићене обе стране.

"Можемо да гарантујемо да ћемо обезбедити довољан број радника и да ће посао завршити, а оно што ми не можемо да гарантујемо у неким случајевима, то је да ће посао бити наплаћен, у том случају идемо на авансну уплату", истакла је Милићева.

Драгана Шабић из Удружења за туризам и угоститељство ПКС-а каже да без обзира на то што све то иде према омладинсим задругама увек постоји неки маневарски простор да могу да ангажују такве раднике, уколико они нису непосредно изложени јавности, уколико раде у кухињи, хотелима.

Сваке сезоне Инспектори рада проверавају првенствено градилишта, угоститељске објекте и плантаже.

Директор Инспекција рада Бојан Јоцић рекао је да ниједан од 34 радника на једној плантажи у околини Бачке Паланке није био пријављен.

"Доста тих сезонских послова је на један врло кратак рок, на један, три, пет дана. Послодавци то виде као проблем и њима је то превелика администрација да потписују уговоре и практично тим сезонским радницима нуде узми или остави да раде непријављени", објашњава Јоцић.

Закон о сезонском раду, који се најављује, требало би да олакша процедуру приликом ангажовања радника. Уводи се и систем ваучера. Послодавци ће њиховом куповином плаћати доприносе за обавезно социјално осигурање, а потом ће их радници предавати ПИО фонду, ради уписа стажа.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара