Јанковић: Превенција тортуре предуслов очувања достојанаства грађана

Превенција тортуре, бескомпромисни обрачун са суровим, нељудским и понижавајућим поступањем и кажњавање су предуслови очувања достојанства грађана и основа демократичности државе, рекао је Заштитник грашана Саша Јанковић поводом Међународног дана УН за подршку жртвама тортуре.

Јанковић је саопштио да је Национални механизам Србије за превенцију тортуре обавио 350 посета местима где налазе или се могу налазити лица лишена слободе и упутио више од 1.000 препорука за уклањање недостатака.

Истиче да су бројни примери унапређења поступања према лицима лишеним слободе, али да је у Србији потребна континуирана обука о људским правима за доносиоце одлука и све службенике који непосредно поступају према њима.

Заштитник грађана наглашава да је потребна обука у погледу забране тортуре и других облика злостављања.

Наводи да су жртве тортуре превасходно особе којима је слобода ускраћена или ограничена одлуком или уз изричиту или прећутну сагласност државних органа.

Јанковић је подсетио и да у ту групу спадају лица које је задржала полиција, они који се налазе на издржавању казне затвора, али и они који се налазе у установама социјалне и здравствене заштите.

"Ограничења слободе тих лица као и затвореност установа у којима се она налазе, ствара ефективну могућност да буду жртве тортуре", констатовао је Јанковић.

УН Конвенција против тортуре и других сурових, нељудских или понижавајућих казни или поступака, као један од кључних инструмената у борби против тортуре, ступила је на снагу 26. јуна 1987. године, а до данас ју је ратификовало 159 земаља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи