Београд, обележена годишњица прве геј параде у Америци

Шетњом од Пионирског парка у центру Београда до Трга Републике припадници Прајд Србија обележили су годишњицу прве геј параде у Америци.

Прајд се одржава у јуну као сећање на прву Геј параду одржану јуна 1969. у Америци, коју су организовали маргинализоване групе хомосексуалци и црнци који су трпели репресију и које систем није штитио.

"У свету се данас одржавају две врсте Прајда: Славе се инклузија и домет у друштву, а у земљама у транзицији то је протест где грађани излазе и говоре о својим правима са жељом да буду видљиви", рекла је Анђела Чех из организације Прајда.

Она је напоменула да је метафора од четири зида ове године јако битна, јер се у граду у земљи која је слобдна догодио масакр људи управо у предвиђена четири зида.

Поводом масакра у Орланду присутни су одали пошту минутом ћутања настрадалима.

"Орландо је наша реалност који је потро све што смо као цивилизација градили", рекла је Чех.

Поворка је прошетала преко Теразија до Трга Републике предвођена дугином заставом и транспарентима, а цео скуп обезбеђивао је мањи број припадника полиције.

"Овако изгледа 'Прајд' када га организује заједница без тензија, без сукоба, без вишемесечних развлачења између државе, организатора, противника ЛГТБ заједнице. Ово је било врло успешно и сигуран сам де ће ово из године у годину расти све више и више, и имаћемо једном Београдски прајд као и у Лондону и Берлину", рекао је активиста и члан СПС Борис Милићевић за Танјуг, пошто је поворка стигла на циљ - до Трга Републике. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво