Од дечака из ромског насеља до "Хероја младих"

Мирко Калдараш је млади хемичар и активиста на пројектима подршке Ромима у образовању. Баш због тога, Егзит фондација у сарадњи са НИС-ом прогласила га је "Херојем младих", јер је из бараке без струје и воде и учећи под свећом успео да заврши факултет, а потом се посвети активизму и питању образовања Рома.

"Задовољство и част је бити "Херој младих" и то је награда свим младим људима са којима сам радио", каже Калдараш за РТС и додаје да је друштво показало да цени такве ствари и да има смисла образовати се.

Као разлоге за награду наводи поспешивање образовања мађу ромском заједницом и стварање става према дискриминацији.

"Пре свега треба да схватимо, не само Роми, него цело друштво у Србији да је образовање најзначајнија ствар и да је то једини прави излаз из лоше економске и сваке друге ситуације. Тако ће бити смањена и дискриминација", навео је Калдараш, гостујући у Дневнику РТС-а.

У комуникацији са ромском децом, Калдараш каже да покушава да им објасни да имају заједничко полазиште и да је и он кренуо из једног од ромских насеља и да је својим залагањем успео да изађе из њега.

Према његовим речима, мора да се ради много у борби против дискриминације и да је потребно да стручни људи раде са ромском децом, који ће им објаснити какав став да изграде.

"Када им неко каже да нешто не могу да ураде зато што су Цигани, они не треба да одустану. Нико од нас није бирао ни националност ни родитеље. Нико не може да тврди да је бољи од мене због тога што ни он није бирао", навео је Калдараш.

На питање да ли размишља да напусти земљу, рекао је да нажалост размишља о томе, иако би волео да остане овде, да ради и зарађује, сматра да је то поприлично тешко у Србији.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара