Ишчекујући нове лекове, тешко оболели у трци са временом

Иако ће листа лекова који се издају на рецепт бити дужа за 220 лекова, чека се одлука Управног одбора РФЗО, коју треба да потврде ресорно министарство и Влада. Још се не зна када ће се тешко оболели лечити иновативним лековима. Из Фонда поручују да ће са произвођачима ускоро наставити разговоре о томе. Пацијенти апелују на надлежне, јер, како истичу, немају још много времена за чекање.

Један од пацијената који ишчекују јесте и Драган Катанић. Болује од мијелофиброзе, хематолошке и малигне болести, због чега је, између осталог, његова слезина толико велика да свакодневно страхује да не пукне. Обраћао се надлежнима, а помоћ не стиже.

"Послали смо писмо на више адреса, у међувремену били на разговору у РФЗО и изложили смо ситуацију. У току је процедура да се нови лекови ставе на листу, али она није завршена. Чекамо, немамо алтернативу", истиче Катанић.

Бојан Тркуља из Удружења произвођача иновативних лекова "Иновија" наводи да је ово ко зна које проширење листе генеричким лековима. "Изостали су они лекови који су прави напредак, који најефикасније лече. Имали смо током пролећа више састанака са ресорним министарством и Фондом, и разговарали како бисмо могли и ми да помогнемо да се олакша улазак – нису дали резултат", наглашава Тркуља.

У овом тренутку одговарајућу терапију чекају и оболели од хепатитиса Ц, метастаског меланома, они који имају рак бубрега, јајника, лимфних жлезда... У "Иновији" се надају да Фонд ускоро реши спорна питања, а пацијенти питају да ли ће до тада издржати.

"Врло је тешко чекати толико дуго, нама је то као да чекамо смртну пресуду. Ако кажу да нема лека, за нас је то онда брзи крај. Нама је то много важно, онима који одлучују вероватно не толико", апелује Тркуља.

Тркуља наводи да у овом тренутку има 180 захтева за стављање иновативних лекова на позитивну листу. Нада се да ће ове године бити стављени на позитивну листу.

Из "Иновије" подсећају да Бугарска улаже у здравство мање него Србија, али је својим грађанима омогућила иновативне лекове. Имају их и пацијенти у Хрватској, Словенији, док у Србији у последњих пет година на листу није стављен ниједан такав лек.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара