Протест "Стоп анархији" испред зграде РТВ-а

Поводом дешавања на РТВ-у, протест "Стоп анархији" одржан је испред зграде тог јавног медијског сервиса. Окупљени су поручили да пружају подршку новинарима РТВ-а на које се, како оцењују, ових дана врши велики притисак.

Грађанско окупљање организовала је група професора новосадског универзитета, а подршку скупу дао је велики број невладиних организација, народних покрета и удружења грађана.

Са импровизоване бине окупљенима је поручено да се са тог места пружа подршка новинарима РТВ-а на које се, како је речено, ових дана врши велики притисак.

Студент новинарства Марија Анђић је рекла да се нико није бунио када су на РТВ-у људи масовно смењивани 2008. године, а да се од 2004. године на РТВ није могла чути ниједна вест која није одговарала покрајинској власти.

Један од организатора скупа, редовни професор на Филозофском факултету и дописни члан Српске академије наука и уметности Ненад Крстић, рекао је да би најрадије на бини са које говори водио дијалог са онима који различито мисле, али је истакао да они који другачије мисле неће да разговарају.

Крстић је у свом обраћању цитирао Волтера, Достојевског и Артистотела апелујући да се дијалог врати у институције система јер, како је рекао, "сваки владар кога доведе улица лошији је од оног претходног, а и њега ће једном свргнути неки други револуционар".

Новинар и публициста Милорад Вукашиновић, који је и незванични портпарол иницијатора протеста, рекао је да је слоган тог грађанског скупа "Стоп анархији, да институцијама".

Вукашиновић је рекао да је у последњих 16 година у РТВ-у уз подршку одлазеће владајуће гарнитуре у покрајини формиран систем по коме пет одсто привилегованих уредника заради више од 95 одсто запослених у РТВ-у.

"Позивамо управни одбор РТВ-а, коме дајемо безрезервну подршку, да испита све финансијске малверзације у тој кући, а позивамо и победнике априлских избора да што пре формирају све институције система и спрече институционални вакум", рекао је Вукашиновић.

Студент новосадског универзитета Иван Ђорђевић рекао је да запослени у РТВ свакодневно трпе терор од мањине која, како је казао, "не разуме да је власт смењива категорија".

Познати новосадски новинар Ђорђе Вукмировић, који је у једном периоду био члан управног одбора РТВ, рекао је да је та медијска кућа од 2006. до 2008. године имала највећу гледаност у својој историји и правила најбољи програм,

Како тврди, владајућа структура у покрајини, предвођена Бојаном Пајтићем и Демократском странком, 2008. године сменила је све руководеће људе у покрајниском медијском сервису и отпочела праксу довођења политичких послушника.

"Када су дошли 2008. године, затекли су потпуно обновљен возни парк, уређен и квалитетан програм, два милиона евра на издвојеном рачуну за изградњу нове зграде РТВ-а и припремљену систематизацију, која је предвидела оптималан број запослених од 960, а у том тренутку је на списку било 1.140 запослених", навео је Вукмировић.

Он је додао да је од свега тога ново руководство РТВ уз подршку покрајинске власти на челу са Бојаном Пајтићем потрошило поменута два милиона евра, а уместо систематизације, у РТВ-у је запослено више од 1.500 људи.

Вукмировић је на крају свог обраћања рекао да сви запослени у РТВ имају велику подршку грађана и да РТВ није власништво ниједне политичке странке нити запослених у тој медијској кући, већ да је власништво свих грађана Војводине и да мора да води рачуна о њиховим интересима.

По завршетку скупа, окупљени су спонтано кренули испред зграде покрајинске владе, где су задржали неких двадесетак минута, а након тога су се разишли.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара