Моро: Француска нуди студентима бројне могућности

Амбасада Француске и Француски институт у Србији организовали су припремни семинар за студенте који на јесен одлазе на студије у Француску. Aмбасадорка Кристин Моро је истакла да та земља нуди студентима бројне могућности да обогате своје лично и професионално искуство.

Kристин Моро је студентима поручила да су од сада део велике породице од 290.000 студената из читавог света, који су изабрали да се прикључе француским универзитетима и школама због квалитета и разноврсности студија које се нуде, али и због културног богатства које нуди Француска или пак због њене економске динамичности.

По броју страних студената Француска је трећа земља у свету, после САД и Велике Британије, навела је Моро и додала да су три основна разлога за то.

Француска отвара нове хоризонте ка читавом свету, ствара професионалне могућности као пета економска сила у свету, а друга у Европи, а њену привреду карактеришу динамичност и иновације што омогућује студентима истраживања као и њихово професионално укључивање, додала је Моро.

"Француска улаже у своје студенте и то чини не правећи разлику да ли су они Французи или странци – 6,9 одсто БДП-а се издваја за трошкове образовања. Држава у просеку издваја 11.740 евра по студенту годишње, како би свима гарантовала приступ образовању на државним факултетима", истакла је Моро.

Истакла је да се нада да ће студенти учинити да Србија стекне корист од њиховог искуства у Француској учествујући у јачању француско-српске сарадње.

Француска амбасада и институт годишње дају око 50 стипендија француске владе, а следећи конкурс за доделу стипендија за школску 2017/18. биће отворен у новембру.

Током семинара студенти су упознати са процедурама за добијање визе и одлазак, као и смештају у Француску, посебним процедурама за стипендисте француске владе, а своја искуства су им пренели бивши српски студенти у Француској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи