Срби у Витини мањина у свом завичају

Витина, варошица на самом југу Косова и Метохије некада је била мирно место у којем су живели Срби и Албанци. Током јуна 1999. године због албанског насиља више хиљада становника српске националности напустило је Витину, па данас у том месту живи тек око 80 Срба.

Уз Биначку Мораву у Витини црква Свете Петке, основна школа и неколико српских породица. У свом завичају постали су, кажу, мањина и често им албански суседи говоре да су непожељни. 

Станку Мирковић затичемо саму и узнемирену. Она каже да није безбедно.

У некада Обилићевој, сада у улици такозване ОВК девет чланова породице Живковић. Обновили су спаљену кућу, и покушавају да забораве страхоте које су претрпели у мартовском погрому 2004. године.

"Пошто је све 17. марта изгорело, кућа спаљена, нестало је све. Поред свега тога што је било спаљено једино сам могла да нађем фотографије. Све је могло да се надокнади, да се купи и да се стекне али ово више не могу", каже Гордана Живковић из Витине.

Предраг Живковић из Витине каже да је живот тежак, нарочито за децу јер немају где да изађу.

Надомак Витине је Клокот Бања у чијем склопу и сада ради фабрика минералне воде. У бањском комплексу радило је више од 200 радника српске националности. За њих сада нема места. Поред старе саграђена је и нова бања. Сви привредни објекти су узурпирани и присвојени.

"Постојала је велика фабрика за ове прилике Инекс која је упошљавала преко 600 људи до 1999. године. Такође је био комплекс Агромораве која је имала у свом поседу преко више стотина хектара обрадиве земље. Без помоћи државе Србије и ови људи тешко ће опстати", каже Митар Станојевић.

У Витинској парохији данас живи око 3.000 Срба, у самом Клокоту које је сада мешовито село око 150 српских породица.

У основној школи "Свети Сава" у Клокоту 102 ученика. У Витини и њеној околини Срби су се одржали само у шест села. У многим местима становника српске националности више нема. А у оближњој Летници, у којој живе Хрвати остала су углавном старачка домаћинства.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво