Болеснима хуманост здравих веома важна

Прва транспланатција бубрега у Нишу урађена је 11. маја 1979. године, девет година после првог пресађивања органа у Клиничком центру у Љубљани, првом таквом захвату у тадашњој Југославији. Први пацијент, родом из околине Бабушнице, живео је са очевим бубрегом 30-так година, а чланови тог првог тима за транспланатацију у Нишу и данас се радо присећају великог успеха.

У породичном албуму доктора Спире Страхињића, познатог југословенског нефролога, оснивача Института за нефрологију у Нишу и бројних дијализних центара у Србији, проналазимо две фотографије направаљене пре 37 година у хирушкој сали у Нишу у време првог пресађивања бубрега. Иако данас има 91 годину, професор добро памти заједнички успех нишких и француских лекара.

"То је нешто што је заиста било велико. Ми смо паралелно са учењем трансплантације, моји асистенти и ја, путовали у свет јер смо имали одличну сарадању са Лионом где су нам колеге омогућиле да учимо", наглашава проф. др Спира Страхињић.

Три године пре прве трансплантације у Нишу је основан Диспанзер за праћење транспланатираних у коме је тада најстарији пацијент имао 46, а најмлађи 16 година. Данас, кроз савремени дијализни центар у Нишу годишње прође око 300 пацијаната.

"Није баш лако, али када се мора, шта да радимо", каже Тихомир Јанковић из Сићева.

Бранко Аврамовић из Ниша истиче да здрав човек има хиљаду жеља, а болестан само једну - да буде здрав.

Смиљана из Беле Паланке је на листи оних који чекају здрав орган. На дијализи је две године.

"Надамо се да ће људи схватити колико је важно да дају органе, не само бубреге већ и друге органе, јер тако ће продужити некоме живот", наводи Смиљана Стојичић.

Око 5.000 људи на југу Србије потписало је донор картице. Професор Страхињић подсећа да не треба заборавити да је болесним људима хуманост здравих веома важна.

"Могло је бити много више донора и биће сигурно, јер свет свакодневно све више схвата да се може живети квалитетно са траснплантираним бубрегом", напомиње проф. др Срахињић.

Уколико и ви желите да помогнете, а живите на југу Србије, донорске картице можете потписати на Клиници за нефрологију у Нишу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара