Давенпорт у Бујановцу: Учење српског језика дало добре резултате

Шеф Делегације Европске уније у Србији амбасадор Мајкл Давенпорт рекао је да је пројекат учења српског као нематерњег језика у школама у Бујановцу и Прешеву дало веома добре резултате.

Мајкл Давенпорт је у Основној школи "Наим Фрашери" у Бујановцу разговарао са ученицима албанске заједнице који су учествовали у пројекту, оценивши да је знање више језика од велике важности.

"Деца и ја имамо нешто заједничко, а то је да нам српски језик није матерњи, али га учимо. Веома сам срећан што сте на овом пројекту и такмичењима, остварили веома добре резултате и циљ наше данашње посете је управо то да видимо шта смо до сада урадили на побољшању просвете", нагласио је Давенпопрт.

Пројекат учења српског као нематерњег језика током школске 2015. и 2016. године спроводи се у две школе у Прешеву, једној у Бујановцу и једној у Великом Трновцу у одељењима четвртог и седмог разреда.

"Поред овог веома је важно да у Бујановцу већ шесту годину функционише Економски факултет. Тај факултет овде у Бујановцу даје младим људима на југу Србије да студирају на акредитованом факултету и да Срби, Албанци, Роми буду у прилици да студирају на релевантном факултету", оценио је Давенпорт.

Председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић рекао је да је са ученицима на учењу српског језика радило шесторо персоналних асистената и да је држава Србија већ одштампала 9.755 уџбеника за ученике 16 школа са тог подручја.

"Након првог полугођа, ми смо први пут организовали и школска такмичења за ученике који уче српски као нематерњи језик. Затим Окружна такмичења, а 31 ученик са подручја Бујановца и Прешева учествовао је на Републичком такмичењу у Новом Саду. Планирамо да још боље наставимо овај пројекат и да обезбедимо и боља наставна учила и средства за наредну школску годину", најавио је Станковић.

Ученици Основне школе "Наим Фрашери" који су ове школске године учили српски језик уз помоћ персоналног асистента извели су интерактивну представу на српском језику у коју су укључили Давенпорта и Станковића.

Током боравка у Бујановцу, Давенпорт ће разговарати са руководствима општина Прешево и Бујановац, затим ће посетити Одељење Економског факултета из Суботице у Бујановцу, који је изграђен новцем ЕУ и Владе Србије.

Планирано је да шеф Делегације ЕУ посети и средње школе "Свети Сава" и "Сезаи Сурои" које спроводе пројекат међуетничке сарадње.

ЕУ и Влада Швајцарске преко Европског развојног програма ПРОГРЕС, са 24,46 милиона евра подржавају пројекте на југу и југозападу Србије.

Вербић: Радити виšше на двојезичности на факултету у Бујановцу

Министар просвете Срђан Вербић изјавио је након састанка Одбора заинтересованих страна за пројекат Одељења Економског факултета из Суботице у Бујановцу, да је та високошколска установа оправдала очекивања, али да треба још радити на увођењу двојезичности.

Према оцени министра то није само техничко питање већ је и ствар мотивације. „Проблем код двојезичности није само техничке природе. Двојезичност је ствар мотивације. Ми морамо да мотивишемо људе који живе у Бујановцу да користе два језика, јер тако ће унапредити квалитет живота и економију у свом граду"", нагласио је Вербић.

На састанку одбора коме су присуствовали Мајкл Давенпорт, Зоран Станковић и представници факултета, наведено је да факултет има све више студената и да је у току анкетирање послодаваца.

"Мислим да можемо да будемо задовољни. Имамо све већи број оних који су дипломирали и који су већ запослени. Нама је јако важно да развијамо и заједничке програме са универзитетима у Скопљу, Тетову или неком другом месту. Такође нам је јако важно да добијемо и повратну информацију од послодаваца колико су задовољни кадровима са овог факултета", рекао је Вербић.

На Одељењу Економског факултета из Суботице у Бујановцу студира око 400 студената са југа Србије и из Македоније.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара