Друмски разбојници до плена кроз шофершајбну

Они који крећу на пут кроз Србију аутомобилима морају да припазе на друге учеснике у саобраћају, али и на друмске разбојнике. Иако је реч о спорадичним случајевима, у полицији за ово лето најављују чешће контроле дуж ауто-пута кроз Србију. У зависности од тежине дела, запрећена казна креће се и до десет година затвора.

Друмски разбојници најактивнији су током празника и сезоне летњих одмора. Циљају углавном стране држављане и наше грађане који раде у иностранству. Пљачке су најчешће ноћу на паркинзима дуж ауто-пута.

"Буше гуму уз помоћ неког ножа, да не би могли оштећени да их појуре после извршења кривичног дела. Разбијају стакла ако је возило закључано како би дошли до торбице плена који углавном људи држе на инструмент-таблама или у рукама", каже Никола Мијић из Управе криминалистичке полиције.

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја каже да до пљачке долази тако што пљачкаши указују на наводни квар у возилу услед којег се зауставља возило, а потом се пљачка док власник возила обраћа пажњу на наводни квар на мотору.

"Уколико се одмарате ноћу, гледајте да паркинг буде добро осветљен, по могућности да буде обезбеђен и свакако не спавајте у простору возила, већ у мотелу", додаје Окановић.

Такозвани сигурни паркинзи места су на којима би возачи могли безбедно да преспавају, истичу у једном од удружења камионџија. У Србији је таквих места свега неколико.

"Углавном су то паркинзи са плаћањем, одликује их велико обезбеђење, почевши од ограде, осветљења, видео-надзора, чувара евентуално, плус доста пропратних елемената", каже Александар Спасић из Пословног удружења "Међународни транспорт".

Због пљачкања страних држављана на ауто-путу, полиција је крајем маја ухапсила седам особа. Акција ће се интензивирати наредних месеци.

"Мере и радње које полиција предузима су чешћи обилазак тих места тј. паркинга где се одмарају страни држављани, контролу лица која се налазе на њима – сумњивих лица", каже Никола Мијић из Управе криминалистичке полиције.

Осумњичени се крећу дуж целе трасе ауто-пута. Често пресрећу уморне возаче, којима је тешко да запамте све детаље особе која их је напала.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво