Кампања "Најважнији позив у животу"

У Србији на трансплантацију органа чека око 800 људи, а у оквиру кампање "Најважнији позив у животу" данас су на Тргу Репубклике звонили телефони јавних говорница, а пролазници који су се јављали могли су да чују снимљену поруку пацијената који чекају на трансплантацију.

Такође, исте поруке чуће и више хиљада грађана које ће Телеком звати путем фиксне телефоније, а циљ кампање је скретање пажње јавности на проблем, као и подршка доношењу новог закона о трансплантацији.

Акција "Најважнији позив у животу" на Тргу Републике заинтересовала је многе грађане. Телефон у јавним говорницама звонио је на сваких пет минута, а Ивана Богдановић, једна од пролазница која се јавила, каже да је позив веома потресао.

Она каже да се јавила на телефон, јер је привукла порука исписана на говорници, али и радозналост.

"Позив је био јако потресан и много ми је жао што људи нису свесни колико то значи људима који су болесни. Битно да људи у породици, међу пријатељима причају о овој теми, теми донорства", рекла је Богдановић.

Директорка Корпоративних комуникација Хемофарма Санда Савић, компаније која је покренула акцију каже да је данас грађанима откривено шта је најважнији позив у животу.

"За пацијенте то је позив за трансплантацију органа. На овај начин желимо да укажемо да постоји озбиљан проблем на теми донорства и трансплантације органа у Србији", рекла је Савић.

Она је додала да ће се убудуће 6. јун прослављати као Национални дан донора и да је ту идеју прихватило Министарство здравља.

Санда Савић је подсетила да је вишеструко већа шанса да се нађемо на листи за чекање органа, него да будемо потенцијални донори, и да је главни разлог што је донорство неразвијено у нашој земљи неинформисаност грађана.

Шеф трансплантационог тима срца, Клиничког центра Србије Емилија Несторовић рекла је да на трансплантацију срца у КЦС тренутно чека 40 пацијената и да је тешко свима, како пацијентима, тако и лекарима који су у оваквим ситуацијама немоћни.

На жалост, како каже, у КЦС је од почетка године урађена само једна трансплантација срца и да је мање од пет породица дало сагласност за донирање органа са преминуле особе.

Несторовић каже да се сваке године бележи тренд опадања донора и да је 2013. године било 40 донора, а да тај број сваке године опада.

"Циљ је да се људи информишу шта значи нови закон о трансплантацији органа, шта значи претпостављени пристанак, кључ неуспеха је у незнању и неинформисаности", закључила је она.

Нови закон о трансплантацији органа у скупштинску процедуру требало би да уђе у другој половини године и он подразумева претпостављено донорство, односно да су сви грађани донори органа, али да се у ситуацијама мождане смрти свакако тражи пристанак породице.

У 2015. години у Србији је било 18 донора и обављено је 32 трансплантације бубрега, седам јетре, пет срца.

Кампању "Најважнији позив у животу" покренула је Хемофарм фондација, у сарадњи са Saatchi&Saatchi, Direct media, Fusion comunikcations.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво