Повремени хранитељ – ослонац родитељима деце са сметњама у развоју

У систем социјалне заштите уведена је нова и специфична услуга - повремени хранитељ. Суштина је да бригу о детету са сметњама у развоју, поред биолошких родитеља, повремено, на неколико сати или дана преузме блиска особа, која познаје породицу и дете. Циљ је да се помогне родитељима, да се спречи њихово исцрпљивање, искљученост из друштва и издвајање детета из породице у установу.

Услугу повременог хранитеља тренутно користи двадесетак породица из Београда, Новог Сада, Ниша и Крагујевца. Нови и драгоцени вид подршке породицама у Србији настао је уз подршку Уницефа и Европске уније.

Каријера или потпуна посвећеност сину - за Душицу ниједног момента није било дилеме. Потпуна посвећеност Стефану, који од рођења има врло сложене проблеме у развоју, била је приоритет. Смештај у дом, није долазио у обзир.

Ипак, савет социјалног радника да ангажује повременог хранитеља у првом моменту није прихватила.

"Ја сам рекла: 'Не, ја то не желим, ја бринем о свом детету', а она је рекла да то није смештање детета, већ да је то помоћ да имаш мало свог времена да, што и јесте у праву, се можеш опустити, одморити и посветити освежена свом детету. Нега детета је заиста 24 сата, у неким сегментима заиста буде тешко", објашњава Душица Вукосављевић.
За повременог хранитеља одабрала је блиску особу, Стефанову куму, која га познаје од његовог рођења.

"Тад сам и ја била мала и заједно са Душицом учила о њему, како да има што лепше и срећније детињство. Ја своје ангажовање око Стефана не доживљавам као посао, ми смо уствари једна велика породица. Тако сам ја то прихватила и тако функционишемо", каже Марина Митровић, повремена хранитељица.

За Стефанову маму, који има већ 18 година, ово је велико олакшање.

"Први је пут да неко мисли на мене као родитеља", каже Душица.

Породице деце са инвалидитетом често су препуштене саме себи. Исцрпљене су и физички, и ментално и емоционално, а многе и финансијски.

"Те породице треба да ојачају, да могу својој деци да обезбеде окружење пуно љубави и пажње. Потребна им је подршка система, али у породици. Србија то може да уради. То није само питање новца и великих улагања, подршка значи креирати стварне услуге које су доступне у Србији", рекао је Мишел Сен Ло, директор канцеларије Уницефа у Србији.

Отуд и потпуно нова услуга у систему - повремени хранитељ. Циљ је да се помогне родитељима и спречи измештање детета из породичног дома у институцију.

Ради се о родитељима који су компетентни, којима се не одузима нити ограничава родитељско право и они су ти који одлучују да ли желе услугу, јер је то нова услуга. Значајно учествују, односно предлажу хранитеље код којих ће повремено боравити њихово дете. Овде је родитељ функционалан родитељ који адекватно брине о свом детету, али родитељ који је исцрпљен и коме је потребна помоћ, предах.

Предстоји доношење новог правилника којим ће бити регулисано, поред осталог, и питање накнаде за издржавање детета и рад повременог хранитеља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи