Чекајући лекализацију канабиса

Доктори за промоцију канабиса у медицинске сврхе су у Београду. После Македоније која је легализовала препарате на тој бази и која ће их производити од сопствених биљака, домаћи пацијенти се надају да ће слично учинити и Србија. На научној трибини на којој су говорили гости из иностранства публику су углавном чинили тешки пацијенти из Србије и њихове породице.

Бранкица Мишков је до скоро сањала да се креће без помагала. Ова мајка троје деце сада нема дрхтаје које изазива мултипла склероза. Од недавно се лечи канабисовим уљем и чека његову легализацију. На црном тржишту бочица кошта и до 500 евра, а пацијенти су неретко жртва превара и под ризиком од хапшења.

"Као криминалац. Зато што се боримо за свој опстанак, своје здравље, свој нормалан живот", каже Бранкица.

Градимир Вељковић наводи да левом руком није могао да држи оловку. Са канабисовим уљем је, тврди, далеко од онога што му пише у дијагнози - да има мултиплу склерозу и да је 90 одсто инвалид.

"Сада сам пун снаге, пун енергије, врло активан", каже Градимир.

Амерички и шпански лекари који промовишу лечење канабисом бораве у Београду. Претходно су у Македонији завршили саветовање лекара који ће пацијентима преписивати канабис.

"Канабис је одувек био део човековог окружења и он га дуго користи. Постоји велики број болести у којима може помоћи. Важно је да се они који се одлуче за ову терапију обавезно консултују са лекаром", каже Хозе Карлос Боуосо, доктор фармације.

Ипак, у Србији на то још чекају јер је легализација канабиса у медицинске сврхе успорена. Из министарства здравља поручују да су све процедуре у току.

Комисија је дала препоруку да се дозволи употреба лекова на бази канабиса на основу препорука америчке агенције за храну и лекове Food and Drug Administration. Није препознала нити одобрила биљку марихуане као лек, али су одобрена два препарата која садрже синтетске канабиноиде, на основу резултата више научних студија у којима је потврђен њихов терапијски ефекат.

Уље канабиса у Србији неће бити дозвољено јер нису дефинисани стандарди за његову производњу, кажу у министарству.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво