Где је место Теслиној урни?

Патријарх Иринеј обновио је предлог да се посмртни остаци Николе Тесле сахране у порти Храма Светог Саве. Став Цркве поновљен је и на Сабору Српске православне цркве и пред председником Србије, али Музеју и Граду Београду званична иницијатива не стиже. Део јавности и даље се оштро противи.

Ове године обележава се 160 година од рођења Николе Тесле, а поново је актуелна полемика о његовој сахрани. Већ деценију је покреће Црква. Урни научника није место у Музеју, тврде и трећу годину заредом.

"Посмртни остаци српског и светског великана Николе Тесле не заслужују да буду музејски експонат, него да буду достојно сахрањени на одговарајућем месту поред Храма Светог Саве на Врачару, као што су и Вук и Доситеј сахрањени пред Саборном црквом у Београду", истичу у Српској православној цркви.

Идеју подржавају и Теслини земљаци из удружења Срба избеглих из Хрватске. За хрватске медије предлог патријарха Иринеја повод је да Теслу означе као хрватског изумитеља – упркос ставу научника да се поноси српским родом и хрватском домовином. Мимо вере и порекла, став научника је: Оставите Теслу на миру! Протест из 2014. године спремни су да понове.

"Никола Тесла припада целом свету, човек је био научник и место му је у Музеју, где су сви његови проналасци", наводи Марко Митровић из Иницијативе "Оставите Теслу на миру".

О Теслиној заоставштини, кажу у Музеју, брину стручно и са посебним пијететом. Иницијативу из 2006. године су одбацили, 2014. године су јој се противили. Сада су уздржани.

"Надлежни органи оснивача и Музеја 'Николе Тесле' такву иницијативу разматрали би у случају покретања званичне процедуре, сагласно важећим прописима и у оквиру својих надлежности", наводе из Музеја Николе Тесле.

Званичну иницијативу чека и оснивач Музеја – Град Београд.

"Питање премештања посмртних остатака Николе Тесле, осим изузетног значаја и за друштво и за научну заједницу, захтева изјашњавање институција републичког нивоа", наглашавају из Града Београда.

Скупштина града прошле године је усвојила одлуку да се на светосавском платоу Тесли подигне споменик. Споразум о измештању урне који је Град потписао са Владом и Црквом замрзнут је због, како се наводило, могуће политизације и оштрог противљења јавности.

Посмртни остаци Николе Тесле у Београду су од 1957. године по жељи шире породице и правног наследника. За три године откако се заоштрила полемика о њеном измештању, Музеј је посетило готово 150.000 људи.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи