Вулин: У прва четири месеца запослена 754 Рома

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да су у прва четири месеца ове године запослена 754 Рома са евиденције Националне службе за запошљавање, што је у односу на исти период прошле године повећање од 104,7 одсто.

Александар Вулин је рекао да су прошле године запослена 1.993 припадника ромске националне заједнице преко Националне службе за запошљавање и истакао да очекује да ће ове године број апсолутног запошљавања бити далеко већи.

Подсетио је да припадници ромске заједнице спадају у једну од шест категорија за чије запошљавање послодавац може да добије одговарајућу субвенцију и истакао да та политика даје резултате.

Министар је, међутим, указао да је главни проблем припадника ромске заједнице неодговарајуће образовање или изостанак образовања, и самим тим недовољна запосленост, али је додао да се држава труди да препозна њихове и проблеме и помогне у њиховом решавању.

Вулин је прецизирао да од 22.930 припадника ромске заједнице који се налазе на евиденцији НСЗ као незапослени, 88,8 процената њих нема никакво образовање или има само основно школско образовање.

Свега 36 припадника ромске заједнице, од 22.930 људи на евиденцији, има високо образовање, подвукао је Вулин.

"Неодговарајуће образовање, неодговарајућа структура знања су суштински проблем ромске заједнице и читаво друштво мора да ради на превазилажењу тог проблема и побољшању образовне структуре", рекао је Вулин на Конференцији о најбољим праксама у запошљавању Рома и Ромкиња у Србији у "Миксер хаусу".

За припаднике ромске заједнице који су већ у годинама када ново школовање не би било продуктивно, министар је истакао да се морају наћи активне мере запошљавања, обезбеде преко НСЗ одговарајуће обуке и дообуке или потпуне промене и усвајање других вештина, то јесте једини начин.

Додао је да је недовољно припадника ромске заједнице у центрима за социјални рад, али је рекао да се то већ мења, посебно кроз подстицај школовања припадника ромске заједнице у систему социјалне заштите.

"Скоро 90 одсто Рома прима новчану социјалну помоћ, али је изузетно мали број социјалних радника који говоре ромски и који јесу из ромске заједнице", рекао је Вулин.

Истакао је да у Србији не постоји организована дискриминација према било коме, па ни према Ромима, али да постоје људи који имају предрасуде, који сматрају да нисмо сви равноправни и да не треба да се понашамо према свима на исти начин.

"Против њих треба да се боримо, као читаво друштво", подвукао је Вулин.

У "Миксер хаусу" данас су се окупили и ромски предузетници који су учествовали у пројекту "Овде смо заједно – Европска подршка за инклузију Рома".

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић истакла је да је кроз тај пројекат подржано 17 најбољих иницијатива, од 250 колико их се пријавило на конкурс, а да је запослено 60 Рома и Ромкиња.

"Први пут смо дали подршку ромским предузетницама, пронашли смо нове и одрживе моделе запошљавања у приватном сектору, купљене су машине вредности од 350.000 евра, а дата је и додатна подршка у обукама, саветима", објаснила је Пауновићева.

То, како је рекла, на најбољи могући начин говори колико је важно запошљавање за све, а нарочито за припаднике ромске националне мањине, јер је то једини једини, прави, сигуран начин за њихов излазак из сиромаштва.

"То је начин за смањење социјалне искључености, али и за наше разумевање да Роми заслужују овакву шансу, да могу да буду и те како квалитетни предузетници и радници", рекла је Пауновићева.

Пројекат вредан 4,8 милиона евра финансира ЕУ, а спроводи Мисија ОЕБС-а у Србији у координацији са Канцеларијом за људска и мањинска права.

Од јуна 2013. године пројекат подржава спровођење Стратегије за унапређење положаја Рома у Србији у областима попут приступа основним правима, грађанског учешћа, образовања, здравствене и социјалне заштите, адекватног становања и креирања нових послова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво