Годишње пет милиона људи у свету умре од последица пушења

Данас је Светски дан без дуванског дима а сваке године више од пет милиона људи у свету умире од последица употребе дувана. Дувански дим садржи око седам хиљада хемикалија, од којих је 250 штетно по здравље, а 70 је канцерогено. Др Ика Пешић из Саветовалишта за одвикавање од дувана КЦС-а каже за РТС да су на удару најпре респираторни органи а затим крвни судови и срце.

Ика Пешић је гостујући у Дневнику РТС-а истакла да у Србији од последица пушења годишње умре између 16.000 и 20.000 људи и истиче да је карцином плућа најучесталији. Међутим, каже да у Саветовалиште КЦС долази све више људи.

"Траже помоћ. Људи су свесни да су у озбиљним проблемима", каже Ика Пешић.

Истиче резултате студије која је спроведена путем интернета међу младима и која је показала да су они запазили да је пушење зависност, а не навика.

"Они желе да се реше тога. Међу мотивима су здравље на првом месту, ослобађање од зависности на другом и на трећем новац", каже Ика Пешић.

Наводи и да је међу онима који се јављају за помоћ две трећине жена иако је међу мушкарцима учесталији број пушача.

"Они код нас дођу, направимо комплетан клиничи преглед, имамо стандардизоване тестове и одређујемо адекватан програм који је индивидуализован", рекла је Ика Пешић

Додала је да програм подразумева промену понашања, што је основа и база, а на то се надовезују медикаменти.

Као ефикасно средство у борби против пушења, др Ика Пешић је поменула и безлична паковања цигарета која смањују њихову привлачност и атрактивност.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи