Стручњак за биоетику: Олимпијске игре у Рију превелик ризик због зика вируса

Шеф Унеско катедре за биоетику за Европу др Војин Ракић за РТС каже да се катедра залаже за одлагање или релокацију Олимпијских игара због епидемије зика вируса.

Гостујући у Дневнику РТС-а Војин Ракић је рекао да ни одлагање, ни релокација не би оштетила спортисте, а ни људе који су заинтересовани да гледају, јер се тако постиже да се епидемија не шири. Додаје да нико не може да буде сигуран да ли ће се вирус ширити, али да је опасност велика.

Ракић каже да је ризик превелик пошто се ради о тешким оштећењима који могу да се изазову код деце преношењем вируса и поставља питање да ли је све то вредно Оплимпијкских игара.

"Сматрамо да СЗО има потенцијални конфликт интереса у читавој ствари јер је 2010. потписан меморандум између СЗО и Олимпијског комитета који није досутпан јавности. Имамо 26.000 људи само у Рију за које се сумња да су заражени, пола милиона људи долази, постоји озбиљна могућност да се вирус рашири", додаје Ракић.

Каже да је на последњем састанку Унеска за биоетику у Напуљу одлучено да 19. октобар буде међународни Дан биоетике Унеска. Више од 100 земаља ће прослављати овај датум, истиче Ракић.

У Дому омладине сутра у 18 часова биће одржано такмичење у дебатовању, на коме ће учествовати студенти, а биће и додела награда, рекао је Ракић.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво